Szomorú rekord ez.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) éves felmérésében közölte: 2023-ban 4103 antiszemita indíttatású atrocitást regisztráltak.

A CST hangsúlyozta: még soha nem jegyzett fel ennyi antiszemita incidenst egyetlen naptári évben. A szervezet adatai szerint 2022-ben 1662 bejelentett zsidóellenes cselekmény történt Nagy-Britanniában, vagyis a tavalyi adat 147 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

A 2023-ban feljegyzett ilyen esetek száma 81 százalékkal meghaladja a 2021-ben mért előző rekordot is.

Abban az évben 2261 antiszemita incidenst jelentettek a CST-nek.

A tavalyi újabb rekord a Community Security Trust adatai szerint elsősorban a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása utáni antiszemita cselekedetek hatalmas számának következménye, a 2023-ban bejelentett 4103 antiszemita incidens közül ugyanis 2699 – az egész évi szám 66 százaléka – október 7-e után történt.

A CST kiemeli csütörtöki beszámolójában, hogy a Hamász októberi terrortámadása utáni antiszemita atrocitások száma önmagában meghaladja bármelyik előző teljes év adatait, és 589 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi azonos időszakban feljegyzett esetek számánál.

Egyedül tavaly októberben 1330 antiszemita indíttatású cselekmény jutott a szervezet tudomására; ez több, mint az addigi három egyhavi rekord együtt – áll a Community Security Trust csütörtökön ismertetett éves beszámolójában.

A szervezet szerint a tavaly feljegyzett antiszemita incidensek közül 184 esetben az elkövetők a holokausztot dicsőítették, és az ilyen esetek 64 százaléka a Hamász október 7-i terrortámadása után történt.

Az ilyen jellegű megnyilvánulások egy része a Hamász terrorakcióját újbóli holokausztként ünnepelte, más antiszemita cselekmények elkövetői ugyanakkor azon keseregtek, hogy Hitlernek nem sikerült kiirtania a világ teljes zsidóságát – fogalmaz a CST jelentése.

Neokohn

Kiemelt kép: London üdvözli a menekülteket jelentésű felirat a londoni Piccadilly Circus reklámkivetítőjén 2021. szeptember 7-én. A londoni polgármester, Sadiq Khan által fizetett hirdetés az angol mellett a két afganisztáni hivatalos nyelven: a pastun és a darin is megjelenik. Afganisztánból várhatóan nagy számú ember kel útra Európába, mert az iszlamista tálibok elfoglalták az országot. MTI/EPA/Vickie Flores