Százhúsz férőhelyes kollégiuma és zeneiskolája megújulását ünnepelte december 9-én a Patrona Hungariae Iskolaközpont. Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg az épületet és a Patrona egész közösségét. A kollégium szimbolikus kulcsát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta át a leendő lakóknak.

Erdő Péter bíboros köszöntőbeszédében rámutatott, a felújítás-megújulás fordulópont, ahol megáll, visszatekint, fellélegzik, de nagy levegőt is vesz az ember, és keresi, mi is a küldetése, feladata. „Így vagyunk a most ünneplő intézményben is” – mondta. Majd utalt a tartományfőnök küldetésnyilatkozatára, mely szerint az intézmény missziója, hogy katolikus szellemben oktasson és neveljen, ferencvárosi iskolaként egy többségében már nem katolikus közegben. Hozzátette, hogy ugyanannyira szükség van arra, hogy a budapesti katolikusok teljes közössége egy szívvel-lélekkel dolgozzon azon, hogy igazi küldetését egyesíteni tudja. A főpásztor szerint fontos, hogy körbenézzünk, és felfedezzük egymás közelségében az együttműködés lehetőségét. Örömét fejezte ki, hogy ilyen kapcsolatok már létrejöttek katolikus intézmények, plébániák között, és ezek további erősítésére biztatott, hangsúlyozva, hogy egymás kölcsönös segítésében nagy erőforrások vannak. „Adja Isten, hogy ez a kiteljesedés ezt az intézményt és egész katolikus közösségünket átfogja Budapest, s az egész magyar nemzet javára” – fogalmazott Erdő Péter.

Patrona

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta, bármennyire fontos feladata az iskolának az ismeretátadás, a közvetített szellemiség, az életszemlélet lesz az, ami egy életre meg tudja határozni gondolkodásunkat. „Ez pedig az a többlet, ami az egyházi iskolák erőssége.” Semjén Zsolt figyelmeztetett arra is, hogy itt, a középiskolában van az ideje annak, hogy az élet nagy kérdéseivel szembenézzenek a diákok. „Itt nem bóvlit kaptok, hanem az életet megtartani tudó értékeket, és minden segítséget, hogy ezzel élni tudjatok. Az iskola szellemileg és lelkileg felkészít benneteket arra, hogy megálljátok a helyeteket ott, ahova a Gondviselés állít majd.”

Semjén Zsolt az iskolát méltatva elmondta, a Patrona már bizonyította életrevalóságát és „ütésállóságát”, hiszen túlélte a kommunizmus évtizedeit, hagyományai megszentelt hagyományok, melyek bizonyítottak a történelemben. Az iskola különleges, a nevében is megjelenő karizmája a kereszténység és a magyarság együttes erősítése.

Az ünnepségről bővebben a Magyar Kurírban olvashatnak.