A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „A bajnai Sándor-Metternich- kastélyegyüttes és parkjának turisztikai célú fejlesztése” nevű projekt ünnepélyes megnyitóját december 10-én tartották. Az európai uniós támogatás összege 1.723.500.000,- Ft, a hazai támogatás pedig 557.161.348,- Ft volt. A projekt összesen 2.280.661.348,- Ft forrásból valósult meg 2018 és 2021 között – mondta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Bajna átadás

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter (b3), Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa (b2), Pallagi Tibor, Bajna polgármestere (b5), valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (b4)
Fotó: NÖF

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A bajnai fejlesztés célja volt a Sándor–Metternich-kastélyegyüttes felújítása és eredeti állapotának bemutatása a látogatók számára. A források gazdaságos és célzott felhasználását szem előtt tartva jelen projekt a kiemelt jelentőségű műemléki értékeket célozta meg. A fejlesztési terület kiterjedt a főépület mindkét szintjére, ahol valamennyi helyiségben neves külföldi mesterek által készített barokk vagy klasszicista díszítő falfestések találhatóak. Az intézői udvar délkeleti szárnyában kerültek kialakításra az üzemi területek, a kastély főépülete és a mellékszárnyak által körül ölelt díszkert szintén megújult, ahogy a kastélypark is.

Bajna park

Fotó: NÖF

A középkori alapokon álló barokk, majd klasszicista stílusban kiépített egykori főnemesi rezidencia bemutatását célzó munkálatok kiemelkedő gondossággal és magas minőséggel történtek. A főépület építési munkái során megújultak a nyílászárók, helyreállították a belső tereket, padlózatokat, de a gépészeti és elektromos rendszereket is megújították. A hazánkban és Európában is különleges barokk-klasszicista falfestések és mennyezetfreskók egyes részeken restaurálásra és bemutatásra kerültek. A fejlesztés egyik érdekessége, hogy visszahelyezésre került az emeleti Raffaello-teremben a páratlan szépségű, Sanquirico- tervezte mennyezeti falképegyüttes. A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá és került vissza eredeti helyére.

Bajna freskó

Fotó: NÖF

A főépület földszintjén látogatható lett a felújított kastélykápolna, valamint egy barokk falképrészletekben gazdag teremben kapott helyet a kávézó és az ajándékbolt. A mellékszárnyban vizesblokkokat és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély és parkja – Budapest közelségének köszönhetően – kiváló rendezvényhelyszínként is funkcionál majd.

A tárlat keretében a földszinten a kastély történetébe nyerhet betekintést a látogató, amint 19. századi pompájában a Sándor-Metternich család nevezetes tagjainak adott otthont, de látványos kiállítási elem az épület háborút követő korszakának bemutatása is.

Az emeleti termek két szárnya bemutatja Móric gróf és lánya életének meghatározó eseményeit, kiemelve a lovas sportot, vadászatot és a korabeli divatvilágot.

A bajnai kastély egykori tulajdonosa, gróf Sándor Móric, a félelmet nem ismerő „Ördöglovas” a legendák szerint saját kastélya erkélyéről is leugratott és az épületen belül is gyakran lovon járt. Kalandjait állandó kísérője, udvari festője, Johann Gottlieb Prestel több képen is dokumentálta. Feleségét, a nagyhatalmú Metternich kancellár lányát is úgy ismerte meg, hogy a Sándor-palotához vezető lépcsőn átugratott Leontine hintaja fölött. A lány azonnal beleszeretett. A gróf feleségül kérte és költséget nem kímélve hozzákezdett a bajnai kastély átépítéséhez, hogy az méltó pompával fogadhassa a kancellár lányát. A klasszicista stílusú átépítés és a bővítés terveit Hild József építész készítette el, a belső termek díszítésére pedig a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico kapott megbízást.

Az átadásról szóló teljes beszámolót a Magyar Hírlapban olvashatják.

Kiemelt kép: NÖF