Brüsszel  – persze a magyar balliberális oldal jajveszékelése és a világ zöldjei egyesüljetek mozgalom nyomására –  pár éve atomjaira szedte a paksi erőmű bővítésének tervét.

Pedig látható, hogy Magyarországon a legalacsonyabb az áram ára az Európai Unióban, ami jelentős mértékben az atomenergiának köszönhető. A nukleáris energiát elutasító Németországban a magyar ár háromszorosát fizetik a fogyasztók – nyilatkozta a Vasárnapnak Süli János tárca nélküli miniszter.

A vezető szerint a  Paks II. beruházás több szempontból is elengedhetetlen Magyarország szempontjából. A kitűzött klímavédelmi célokat az új blokkok nélkül nem tudnánk teljesíteni. Hazánk az egyik legkitettebb ország Európában az áramimport szempontjából. Az energiaigényünk több mint 25 százaléka származik importból, de időnként tapasztalunk igen kiugró, akár 50 százalék körüli értékeket is.

Jelenleg a Paksi Atomerőmű adja a hazai áramtermelés felét, de 2032 és 2037 között az erőmű meghosszabbított üzemideje is lejár. Azt gondolom, ha csak ezeket az érveket vesszük figyelembe, akkor is beláthatjuk, hogy ez a beruházás stratégiai fontosságú az ország jövőjének szempontjából. De nem mehetünk el amellett sem, ami az elszabadult energiaárak miatt hatványozottan kiemelt szerepet kap mostanság, az pedig a rezsicsökkentés.

A rezsicsökkentés egyik sarokköve a jelenlegi atomerőmű. Az „atomáram” önköltsége (kb. 12 Ft/kWh) a kötelező megújulós (nap- és szélerőművi) átvételi ár harmada (kb 34 Ft/kWh).

Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon 40 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással állítunk elő egységnyi villamos energiát, mint a nyilvánosságban a „klímavédelem élharcosaként” jellemzett „zöld” Németországban.

Éppen a napokban derült ki, hogy a jelenlegi energiaválságnak köszönhetően 19 uniós ország döntött arról, hogy a magyar rezsicsökkentés mintájára, megpróbálja leszorítani a lakossági áramárakat. Azért érdemes arról megemlékezni, hogy a rezsicsökkentés bevezetésekor az Unió következetesen támadta Magyarországot a döntése miatt, most pedig követendő példa lett a tagállamok között.

Azt gondolom, ha valaki még ma is kételkedett a rezsicsökkentés fontosságában és eredményeiben, annak most egyértelművé vált, hogy a rezsicsökkentés a legjobb eszköz az emberek megvédésére a piaci áringadozásoktól.

Forrás: Paksi Atomerőmű Zrt.

Elkezdődött az építkezés Pakson/Forrás: Paksi Atomerőmű Zrt.

Mindannyian azért dolgozunk, hogy 2029-2030-ban megkezdődhessen a két új paksi blokk kereskedelmi üzeme, amire jó esélyünk van. Ám a határidőknél mi a biztonságot fontosabb szempontnak tartjuk. Pakson olyan 3+ generációs új blokkok épülnek, amelyek rendkívül extrém külső hatásokat is kibírnak, az aktív biztonsági rendszerek mellett olyan, úgy nevezett passzív biztonsági rendszerek is beépítésre kerülnek, amelyek működésükhöz nem igényelnek sem emberi beavatkozást, sem villamos energiát.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Paks II. projekttel és a hazai nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartásával nem csak a klímavédelmet, az ellátásbiztonságot szolgáljuk, hanem a villamos energia árának megfizethető szinten tartásával hazánk versenyképességét is erősítjük.

Ha ugyanis olcsón jut áramhoz az ipar és a lakosság – már pedig jól látható, hogy atomenergia alkalmazásával ez elérhető –, akkor az a gazdaság számára hatékonyabb mozgatórugó, mint az alacsony bérek.

Forrás: kép és teljes cikk: vasarnap.hu