Ha tíz főt ad a DK, akkor vécére se mehet ki a Gergő – fontos részletek szivárogtak ki a baloldal vergődéséről. Gyurcsány már nem leszedni akarja Karácsonyt, hanem végletekig elgyengíteni, mozgásterét leszűkíteni.

Gyurcsány Ferenc taktikájáról, a baloldal belső szenvedéséről, valamint az önkormányzati választási felkészülésről írt hosszú cikket a Telex. Az írásból kiderül, hogy 2022. áprilisában, négy héttel az ellenzék számára megrendítő vereséggel záruló parlamenti választás után a kampányban szövetséges pártok létrehoztak egy csoportot a Signal nevű kommunikációs csatornán. Hozzáteszik: a csoportba olyan háttéremberek érkeztek a pártokból, akik ritkán szerepelnek a nyilvánosság előtt.

A Signal-csoport a „választási kárbecslő” nevet kapta, amely azt célozta, hogy kielemezzék a számukra lesújtó eredmény okait és levonják a tanulságokat.

Ez a munka azonban lényegében még az előtt befejeződött, hogy komolyan elkezdődött volna.

A csoport tagjai a DK Teréz körúti irodájában találkoztak, megosztottak egymással pár dokumentumot, de valóban mély elemző munkát nem végeztek.

„Még azt sem elemeztük végig, hogy hova tűntek a Jobbik-szavazók” – idézte fel a csoport egyik tagja.

„A személyes találkozók a résztvevők szerint leginkább terápiás jellegűek voltak”, írja a portál: a Signal-csoportban pedig olyan témák kerültek szóba, hogy az egyik párt képviselője covidos lett, a másik pedig megy majd szerepelni az ATV-be.

Nemcsak a vereség okait nem vitatták meg a baloldali pártok, hanem egyelőre az sem látszik, hogy miként lennének képesek valódi kihívást jelenteni a kormányoldalnak. Bár az elmúlt egy évben sorra jöttek a gazdasági nehézségek, ebből a tavalyi választáson közösen induló ellenzék nem tudott érdemben profitálni, noha ez lett volna a politikai papírforma.

A Direkt36 az elmúlt hónapokban több tucat ellenzéki forrással – politikusokkal és tanácsadókkal – folytatott beszélgetéseket, hogy feltárják ennek okait.

„A források többsége azzal a feltétellel adott információkat a belső történésekről, ha névtelenséget biztosítunk nekik” – írja a Telex.

Az anyagból az derül ki, hogy a baloldalon a Fidesz legyőzése helyett egymás legyőzésévvel vannak leginkább elfoglalva, de legalábbis azzal, hogy minél jobb pozíciót harcoljanak maguknak ki a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásra. Míg a kisebb pártok (MSZP, Párbeszéd) az összefogást szorgalmazza, addig a DK legfontosabb célja az ellenzéki térfél letisztítása, a kicsik bedarálása, vagy, ahogy a Telex fogalmaz az, hogy „eltűnjenek a valós támogatottsággal nem rendelkező politikai szervezetek”.

Az elemzésből többek között kiderül, hogy már a DK sem keresi annyira intenzíven Karácsony lehetséges kihívóit, és inkább arra koncentrál, hogy növelje befolyását a Fővárosi Közgyűlésben, amelynek támogatása nélkül a főpolgármesternek nagyon kicsi mozgástere van.

„Ha ad tíz főt a DK, akkor vécére se mehet ki a Gergő” – magyarázta egy ellenzéki kampánytanácsadó, hogy mi lehet a következménye annak, ha a DK-nak sikerül több önkormányzati helyet szereznie.

Az írás szerint ennek jegyében Gyurcsány megállapodott Karácsonnyal abban, hogy nem állja útját a főpolgármester újraindulásának, sőt ellenjelöltet sem indít Karácsony ellen, noha korábban a Telex szerint megkereste ezzel a ferencvárosi polgármestert, Baranyi Krisztinát.

Ismert, hogy Gyurcsány nagyon puhának tartja Karácsony kormánnyal szembeni politikáját, emiatt többször már nyilvánosan is megfenyegette őt.

A legemlékezetesebb az, amikor a DK elnöke a hazafias kötelezettségének megszegésével vádolta Karácsonyt a SpiritFM-en: „Itt van egy majdnem kétmilliós város, amelynek a kétharmada torkig van Orbán uralmával. Van neki egy hozzánk közel álló főpolgármestere. A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost”. Karácsony erre válaszul jelentette be, hogy Budapest nem fogja befizetni a vitatott 25 milliárd forintot az államkincstárnak.

Telex.hu
Mandiner.hu