Távozni kényszerült az általa alapított és a nevét viselő sikeres társulattól a nemzetközileg elismert brit koreográfus, Rosie Kay, mivel a saját otthonában, egy táncosoknak szervezett vacsorán a készülő produkciója kapcsán bátorkodott kifejteni véleményét, miszerint a biológiai nemet csupán képzeletben lehet megváltoztatni, a valóságban nem. Hozzátéve, hogy a nők jogai csorbulnak a magukat nőként meghatározó és ezért például a női vécébe szabadon bejárkáló férfiak miatt, hiszen ezt – saját személyes tapasztalata alapján – traumaként élhetik meg a hozzá hasonló nők, akik korábban nemi erőszak áldozatává váltak. Ilyeneket mondott ez a Rosie, a saját otthonában, a saját főztje fölött. – írja Francesca Rivafinoli a Vasárnap portálon, folytatva a történetet.

Vesztére azonban vendégei között akadt egy magát „transz nem binárisként” definiáló aktivista, aki néhány társával együtt azonnal felnyomta főnökét a társulat kuratóriumánál. Ott pedig nem voltak restek: azonnal törölték a készülő produkciót, genderképzésre küldték a koreográfust, majd a biztonság kedvéért még egy külső tanácsadót is ráküldtek, hogy vizsgálja ki jó alaposan ezt a transzkirekesztő radikális feminista nőszemélyt (a vádpontok között szerepelt, hogy amikor vacsoravendégeit körbevezette házában, megmutatta a gyerekszobát is, ami „kellemetlenül” érintette a nem binárisokat).

Rosie Kay erre nyilvános bocsánatkérés keretében önkritikát gyakorolt – de iszonyú naiv volt, ha azt hitte, ennyivel megússza. Az egyik panaszos ugyanis további lépéseket követelt, mert „nem érezte a bocsánatkérésből”, hogy a bűnös valóban tisztában lenne viselkedésének és kijelentéseinek ordítóan transzfób jellegével. Így most végül nem volt más választása: elhagyta a társulatot, amelyet húsz éve felépített; telefonját és e-mail-fiókját haladéktalanul elvették tőle, csak hogy távozóban is érezze a törődést.

Hogy mi közünk ehhez nekünk itt, a Kárpát-medencében?

Francesca Rivafinoli teljes írását itt olvashatják.

Kiemelt kép forrása: Siegessäule Facebook oldala.