A magyarországi választásokon való részvételhez március 9-ig regisztrálni kell azoknak, akik nem vettek részt a 2014-es vagy 2018-as megmérettetésen. A levélszavazás az április 3-át megelőző két hétben zajlik. Tóth László csíkszeredai magyar főkonzul a kronikaonline.ro portálnak kiemelte: fontos, hogy a kitöltött szavazólapot tartalmazó zárt boríték időben visszaérjen a Nemzeti Választási Irodához, ezért azt javasolják mindenkinek, hogy juttassa azt el a főkonzulátusra.

Tóth László elmondta: Áder János köztársasági elnök április 3-ra írta ki az országgyűlési választások időpontját, a voksoláson pedig a külhoni magyarok is részt vehetnek. A legfőbb tudnivaló talán az, hogy az Erdélyben, Székelyföldön élő magyarok is szavazhatnak majd, ők is beleszólhatnak abba, hogy miként alakul a nemzet sorsa. A részvételhez március 9-ig regisztrálni kell a választói névjegyzékbe. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet tenni a valasztas.hu oldalon, de segítséget is lehet kérni a főkonzulátustól. A regisztráció tíz évig érvényes, aki tehát részt vett a 2014-es vagy 2018-as választásokon, nincs további teendője. A levélszavazás az április 3-át megelőző két hétben zajlik majd, akkor az lesz a fontos, hogy a kitöltött szavazólapot tartalmazó zárt boríték időben visszaérjen a Nemzeti Választási Irodához, ezért mi azt javasoljuk mindenkinek, hogy juttassa el hozzánk, a főkonzulátusra.

A Bálványos Intézet egy friss kutatásából világosan látszott, hogy az erdélyi magyarok a magyar nemzethez tartozónak tartják magukat.

Forrás: erdely,ma

Kiemelt kép: kronikaonlina.ro