A napokban megírtuk, hogy hazánk is jelentkezett a szlovák harckocsi tenderre, amitől a szlovák lapok viszketőfrászt kaptak. Most újabb háborús rettegés fészkelte be magát szlovák barátaink elméjébe a magyar-orosz trágyalások kapcsán.

Szlovákiában rendszeres, hogy Szlovákia, Magyarország és a szlovákiai magyarok viszonyrendszerével illusztrálják az orosz-ukrán konfliktust – írja az azonnali.hu.

Putyin és Orbán is meg akarja változtatni az országa határait egy szlovák publicista szerint. Az Orbán-Putyin találkozó Szlovákiában is sokat tárgyalt téma volt; komolyabb visszhangot a szlovákiai magyarok között a konzervatív Postoj lapban megjelent véleménycikk keltette, amelynek szerzője, Karel Hirmann energetikai szakember egy ponton azt írja a magyar miniszterelnökről és az orosz elnökről:

„Közös stratégiai cél köti össze mindkettejüket: eltolni az országaik határait a szomszédaikkal úgy, hogy kiküszöböljék a veszteségeket, amiket a huszadik század viharos eseményei során elszenvedtek.”

A véleménycikkre a Facebookon megjelentetett közleményben reagált a szlovákiai magyarok egységpártja, a Szövetség az egyik elődpártjának, az MKP-nak a platformja, a gondolatmenetet újabb övön aluli ütésnek nevezve,

amit ráadásul „hátból” kaptak, „vagyis a média azon térfeléről, ami a mi, MKP-s értékrendünkhöz közelebb áll, mégpedig konzervatív oldalról”

– írta a közlemény.

A véleménycikket megjelentető Postoj ugyanis az a konzervatív lap, amelynek Orbán Viktor 2021 májusában nagy visszhangot keltő interjút adott, többek között egy olyan közép-európai víziót felvázolva, amely elhozza majd a régió reneszánszát.

„Tény, hogy egy kis Orbán-fóbiáért kevés szlovák politikus és véleményformáló megy a szomszédba. Az a híres magyar kártya nemcsak a liberális, de sajnos a konzervatív polgártársaink zsebében is ott lapul. És nem is restek alkalomadtán előkapni. A szomorú az, hogy ennyi évtizednyi békés együttélés után sem képesek társnemzetként tekinteni ránk. A többségnek mi továbbra is nemzetkockázati tényező vagyunk…”

– fogalmaz az MKP-platform közleménye.

Az közlemény felidézi, hogy az elmúlt hetekben az orosz-ukrán feszültségeket két másik lapban is magyar-szlovák viszonnyal állítottak párhuzamba.

A jobbközép-liberális SME lapban „Képzeljék el, hogy Magyarország megtámadja Szlovákiát címmel” jelent meg véleménycikk, amelynek a szerzője, Samuel Marec fordító és publicista az ukrajnai helyzetet illusztrálandó egy gondolatkísérletben vázolja fel, mi történne, ha Magyarország igényt formálna a Csallóközre, a Krímhez hasonlóan annektálná azt, és erre a szomszédos országok azzal a pragmatizmussal reagálnának, ahogy Szlovákiában reagálnak az Ukrajnával nem különösebben együttérzők. Erről még itt és itt írnak)

A legolvasottabb szlovák internetes lap, az Aktuality.sk pedig szerkesztőségi tartalomban, a „Nehéz hét” című heti vicces hírkommentáló videórovatában hangzott el az, hogy Ukrajnának azért nem segített senki, amikor az oroszok elvették tőlük a Krímet, mert Ukrajna nem tagja a NATO-nak, de ha mondjuk a magyarok el akarnák venni Rimaszombatot a szlovákoktól, akkor mivel Szlovákia NATO-tag, a szövetségesek azonnal segítenének. Jakub Gulík kommentátor persze itt még arról is nagyvonalúan megfeledkezik, hogy Magyarország ugyanazoknak a szövetségi rendszereknek a tagja, mint Szlovákia.

Szlovákiában rendszeres, hogy a felvidéki magyarokat a posztszovjet országok fegyveres szakadárjaival állítják párhuzamba.

2021 tavaszán az okozott nagy felzúdulást, hogy a külügyi államtitkár, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás tagja tette ezt meg az állampolgársági törvény módosítása kapcsán (ami továbbra is kizárja, hogy valaki úgy vegye fel a magyar állampolgárságot, hogy nem él tartósan Magyarországon).

A legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) képviselője, Juraj Krúpa, a szlovák parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke pedig nyáron a szlovákiai magyarok és Dél-Oszétia között párhuzammal magyarázta, miért utasítja el Szlovákia a Minority Safepack-et, és

miért lépett be az Európai Bizottság oldalán abba a perbe, amit a kezdeményező FUEN indított az Európai Unió Bíróságán a Minority Safepacket elkaszáló Európai Bizottság ellen.

Gyimesi György parlamenti képviselő tiltakozó cikkében azt írja: Ezek a kijelentések a 90-es éveket idézik, ez Ján Slota és utódai retorikája, és ezek a szavak, mondatok és gondolatok a két nemzet közös történetének legsötétebb időszakából valók” mondta Gyimesi, és felhívta a figyelmet, hogy a háttérben két ok húzódhat meg. Az egyik, hogy ezek az az újságírók rettegnek a magyaroktól.

A másik lehetőség,

„hogy hozzájárulnak a liberális és a brüsszeli mainstream Orbán Viktor ellen folytatott harcához, amit úgy is értelmezhetünk, mint beavatkozást a magyar választásokba”

– emelte ki.

Nos, a jobb és baloldali hivatásos rettegőknek csak halkan mondjuk: Magyarország határai ezerévesek, nincs mitől tartani! Mi a Szent Korona népei vagyunk!

Kiemelt kép: ma7.sk