Egyoldalúan és ténybeli tévedésekre alapozva tudósítanak hazánkról a nyugat-európai sajtóban– derül ki a Nézőpont Intézet által készített 2021-es világsajtó- és német közmédia-elemzéséből, amelyet szakmai előadás keretében ismertettek csütörtökön. 

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója prezentálta a Magyarország 2021-es nemzetközi sajtóképéről készült elemzést, amely 18 országban 15 különböző nyelven megjelent, összesen 103 politikailag releváns sajtótermék mintegy 10 955 Magyarországról szóló híranyagát szemlézte. A tanulmányból kiderült, hogy a közép-európai régió jellemzően kiegyensúlyozott beszámolóival ellentétben, a nyugati sajtóban az egyoldalúan negatív képet festő sajtómegjelenések túlsúlya jellemző.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a német közmédia Magyarországgal foglalkozó mintegy 126 híradását elemző tanulmány következtetéseit ismertette. Az elfogultság egyik számszerű példája, hogy 2021-ben a Magyarországról szóló tudósításokban mindössze 11 kormánypárti és 62 kormánykritikus megszólaló kapott szót.

Kovács Zoltán államtitkár kifejtette, hogy a kormányzati munkát az ellenszél ellenére nem az határozza meg, hogy mit mondanak hazánkról Nyugaton. Kritikával illette azt a felelőtlen ellenzéki kommunikációt, amely hangzatos retorikai elemeikkel sodorja veszélybe Magyarország nemzetközi pozícióit, ahogyan az történik az ukrán-orosz konfliktus esetében is.

A szakmai előadásról szóló beszámolót a Magyar Hírlapban olvashatják.

Kiemelt kép: Nézőpont Intézet