Mélységesen megrázta a világot az a támadás, amit Oroszország indított Ukrajna ellen február 24-én hajnalban. A háborús cselekmények az eltelt napokban fokozódtak, és várhatóan keleti szomszédunk egész területére kiterjednek. Hazánkban számos szervezet segélyakciókat kezdeményezett.

Ez a háború szenvedést hoz az ártatlanokra, és nem jelenthet megoldást semmilyen probléma keze­lésére sem. Magyarország helyzete a szomszédsági kapcsolaton túl azért is speciális, mert felelősséggel tartozunk Kárpátalján élő nemzettársaink életé­ért, biztonságáért.

Magyarország védelmet nyújt az Ukrajnából érkező valamennyi hábo­rús menekültnek nemzetiségre való tekintet nélkül. Több segélyszervezet is adománygyűjtésbe kezdett, hogy huma­nitárius segítséget adjon a Magyarországra érkezőknek.

Segélyprogramot indított többek között a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a határmenti görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye is. Az adománygyűjtések, illetve a hazánkba menekültek megsegítésének lehetőségeiről ezeknek a szervezeteknek a honlapján lehet tájékozódni.

A KÉSZ elnöksége felhívja minden jószándékú és jóérzésű ember figyelmét ezekre a kezdeményezésekre, és kér mindenkit, hogy a békéért való folyamatos imádkozás mellett lehetősége szerint támogassa mindazokat, akik hazájuk elhagyására kényszerülnek, illetve szülőföldjükön a háború miatt napi ellátási gondokkal küzdenek.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége

Kiemelt kép: KÉSZ