Koszorúzással és tiszteletadással emlékeztek ma a zentai Felsővárosi köztemetőben az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára. Az ünnepi programsorozat folytatásában pedig a Művelődési Házban a Készülj hazám című emlékműsorral tisztelegtek az évfordulón.

A felsővárosi temetőben szombaton délután a Pöndöly asszonykórus előadásában csendült fel a magyar Himnusz, majd Juhász Lassú Kornélia köszöntötte a megjelenteket. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc zentai és környékbeli áldozatainak emelt emléksírhelynél Nagy Rózsa énekelt, Gallusz Áron általános iskolás tanuló pedig Petőfi Sándor versét, A XIX. század költői című költeményét szavalta.

Az alkalmi műsorban Szabó Péter, Paks város polgármestere mondott beszédet. Büszkeséggel sorolta el az emlékezés fontos momentumait. Szerte a Kárpát-medencében ilyenkor felelevenítik a történelmi eseményeket, a tizenkét pontot, Táncsics kiszabadítását, a forradalom helyszíneinek történéseit, a szabadságharcosok előtti tisztelgést.

– Immár százhetvennégy esztendeje szívében teszi ezt minden hazafi, akinek mérce, igazodási pont, szellemi, lelki alappillér 1848 emléke, szellemisége, máig megtartó ereje – fogalmazott Paks polgármestere. Majd kiemelte, hogy a forradalom az ember egyik legerősebb vágyából született, a szabadság iránti vágyából. Abból a mindenre ható belső erőből, hogy saját országunkban mi magyarok építhessük föl a magunk életét…

Szabó Péter a mai nemzedékek számára is hozott üzeneteket szónoklatában:

– Az elveszett, reménytelen, korhadó világ elhatalmasodásából hozott túláradó tisztaságot, szabadságot, fiatalságot, örök nemzeti reményt és megújulást 1848 tavaszi szele. És ez a szél ma is itt fúj és tanít bennünket. Tanítja az embert, hogy vegye komolyan és őrizze méltóságát, vágyait, lelkének tiszta hangjait. Járjon ma is az 1848-ban megfogalmazott úton. Tanítja az idősödő generációt, hogy fogadja el a fiatalok erejét és a kiürült szokásokkal dacoló, az életet folyamatosan megújítani akaró vágyát. Figyelmezteti a fiatalokat is, hogy a nagyszülők és szüleik bölcsessége, értékrendje, világnézete képes megtartani és gyarapodó élettel ajándékozni az embert – fogalmazott a paksi vendég.

A szónoklatot követően az egybegyűltek megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékhelyét, amelynél Magyarország Kormánya nevében dr. Csige Gábor vezető konzul koszorúzott. Paks város önkormányzata nevében Süli János, tárca nélküli miniszter, Szabó Péter polgármester és Szántó Zoltán alpolgármester helyezte el a kegyelet virágait. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő, Zenta község önkormányzata képviseletében Ceglédi Rudolf és Szabó Dékány Zsófia járultak az emlékhelyhez. Ezután pedig a pártok és civilszervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

Zenta Koszoruzas

kép: Rúzsa Mária

A szónoklatokat és a nemzeti ünnep előtti tisztelgést a Művelődési Ház színpadán folytatták hat órától. A műsorban fellépet a paksi Tehetség Művészeti Iskola Néptáncegyüttese, a zentai Szikra és Ispiláng Néptáncegyüttes, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, mgr. Baráth László klarinét- és tárogatóművész, továbbá a Duhaj Zenekar.

– Büszkeség járja át gondolataimat, mindennapjainkat, – emelte ki az ünnepi est során Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere, – hiszen annak a nemzetnek részei vagyunk, akik formálták Európa és a világ történelmét. Nagyjaink utat törtek abban a helyzetben is, amikor már nem volt kilátás, nem volt semmilyen esély arra, hogy siker koronázza tetteiket. Vállalták akkor is a nemzetet, tudva, hogy a történelem abban a pillanatában vesztesek lesznek.

Az eseményen részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Fremond Árpád köztársasági képviselőjelölt, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, az önkormányzat illetékesei és a testvérvárosok küldöttei.

Forrás: Vajdaság Ma

(Címkép: Rúzsa Mária)