Az ukrán elnök bár igen sok időt tölt médiaszerepléssel, mégsem emlészünk, hogy köszönetet mondott volna a magyar kormánynak és főként a magyar népnek az ukrajnai háborús áldozatok és menekültek önzetlen és olykor emberfeletti segítségnyújtásáért. Ezzel szemben Zelenszkij rövid időn belül másodszor bírálta a magyar kormányt a szankciókkal kapcsolatos álláspontja miatt, de még az ukrán külügyminisztérium szóvivője is a szokásos arrogáns stílusukban oktatta ki Szijjártó Pétert.

A magyarok szemben állnak az emberiességgel és a józan ésszel

„Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait” – idéz a 444 az ukrán miniszterelnök legújabb videós bejelentkezéséből.

A lap azt írja: Zelenszkij keddi beszéde után így foglalta össze Telegram-csatornáján, milyen szolidaritást vár az európai uniós országoktól:

ki kell terjeszteni a szankciókat, le kell mondani az orosz olajról, nem szabad kereskedni Oroszországgal, és el kell zárni a kikötőket az orosz hajók elől.

A portál felidézi: Zelenszkij a csütörtök esti európai uniós csúcson közvetlenül is megszólította Orbán Viktort azzal, hogy tudja-e, mi történik Mariupolban. „És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell” – fogalmazott akkor az ukrán miniszterelnök.

Ukrán külügy: „Erkölcstelen az ukránok megpróbáltatásain spekulálni”

„Kategorikusan elutasítjuk Szijjártó Péter külügyminiszter azon próbálkozásait, hogy Ukrajnát bevonja a magyarországi belpolitikai harcba” – írta kedden a Facebookon Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: Erkölcstelen az ukránok megpróbáltatásain spekulálni, hogy politikai osztalékot kapjanak a parlamenti választások előtt.

24.hu szerint Nikolenko hangsúlyozta, hogy eddig sem avatkozott be Ukrajna Magyarország belügyeibe és ezután sem fog.

„A magyar politikusok tetteit végső soron a magyar nép és a történelem fogja értékelni.
Ukrajna felszólítja a magyar vezetést, hogy hagyjon fel az Oroszországhoz való korábbi lendületes közeledésével, és ismerje fel azt a nyilvánvaló tényt, hogy Ukrajna békéje és biztonsága nélkül nincs béke és biztonság Magyarországon sem” – mondta.

A szóvivő szerint teljes mértékben megtagadta Ukrajna támogatását Orbán Viktor.

„Nem Magyarország háborús szerepvállalásának megakadályozása, hanem épp ellenkezőleg, Oroszország felkérése, hogy folytassa agresszióját Európában. Számítunk arra, hogy Budapest előmozdítja az egységet az EU-ban és a NATO-ban, hogy Oroszország véget vessen Ukrajna elleni háborújának. Oroszországnak nem szabad több teret adni az ukrán nép elleni atrocitások folytatására és az európai biztonság lerombolására” – jelentette ki.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában Márki-Zay Péter Twitter-üzenetére hivatkozik, amelyet Ukrajna elnökének küldött arról, hogy ha a baloldal nyerne április 3-án, akkor azonnal megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, és azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat.

Forrás: Mandiner, ATV.hu

Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq