Kész tényként ír a HVG egy múlt heti cikkében arról, hogy az amerikaiak 2014-ben beavatkoztak a magyarországi közéletbe. A cikkben vélhetően a kitiltási botrányra utalnak, azonban érdekes egybeesés, hogy a 2014-es választások előtt is feltűntek már a semmiből pártok, az egyik legemlékezetesebb a Bajnai Gordon volt miniszterelnök nevével fémjelzett Együtt 2014 nevű formáció volt.

„Akad ugyan példa arra, hogy az amerikaiak megpróbálják befolyásolni egy ország közéletét, ahogy történt ez például Bulgáriában vagy 2014-ben Magyarországon. Bulgáriában 2021-ben több ismert bolgár közéleti személyiséget és kormányzati tisztviselőt is szankciókkal sújtottak korrupció miatt az amerikaiak, ez pedig alaposan átrajzolta a politikai erőviszonyokat” – írta egy múlt heti cikkében a HVG. Az írás egésze alapján valószínűleg az úgynevezett kitiltási botrányra utalhatott a cikk szerzője, Dezső András, aki azt is hozzátette a gondolatmenethez, hogy Orbán Viktor miniszterelnök

támogatottsága túlzottan erős ahhoz, hogy egy efféle lépés Washington számára kedvező irányba terelné a politikai folyamatokat, miközben azzal a veszéllyel járna, hogy még inkább kelet felé tolná az Orbán-rezsimet.

Érdekes egybeesés, hogy a 2014-es választások előtt is tűntek fel pártok és politikusok a semmiből, Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig akkoriban próbált meg első alkalommal visszatérni a hazai közéletbe.

A 2013-ban alapított Együtt – a Korszakváltók Pártja (röviden: Együtt 2014) nevű politikai formációban olyan figurák jelentek meg újra a magyar közéletben, mint például a jelenleg a DatAdatnak dolgozó, egykori MSZP-s Szigetvári Viktor, de az azóta sokkal ismertebbé vált Korányi Dávid is a párt alapítói között volt.

Bajnaiék pártját néhány közvélemény-kutatás tíz százalék fölé mérte, ezekkel az „eredményekkel” pedig az akkor még az MSZP által dominált baloldali összefogás asztalánál is helyet követeltek és kaptak is. A 2009 és 2010 közötti miniszterelnök végül az MSZP akkori elnöke – Mesterházy Attila – mögött a második helyre került a közös listára, de a parlamentbe aztán mégsem ült be.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Kreft-Horváth Márk

Kép: Máthé Zoltán