A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén jegyzőkönyvi döntést hozott arról, hogy a hatóságokhoz fordul a baloldali sms-ek ügyében.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi, MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt mondta: több bejelentést is kaptak kedden arról, hogy ismeretlen telefonszámról sms-eket küldtek ki, melyben a baloldal támogatására buzdítottak. Olyanok is kaptak ilyen üzeneteket, akik a baloldali pártok számára soha semmilyen adatukat nem adták meg, köztük több kormánytag is – tette hozzá.

Kiemelte: az elmúlt napokban számos információ látott napvilágot arról, hogy Bajnai Gordon és az Amerikában kiképzett titokminisztere a DatAdat nevű cégen keresztül milyen titkos és tiltott adathalász tevékenységet folytatott. A politikus szerint a tömeges üzenetküldés kapcsán személyes adatok törvénytelen használata, valamint tiltott kampányfinanszírozás gyanúja is felmerül.

A kampányban mind a tömegességét, mind a jogsértés súlyát tekintve a legkirívóbb jogsértésnek nevezte a baloldali sms-ek ügyét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Országgyűlés által választott egyik tagja.

Az NVB pénteki ülésén Szalay Tamás arra kérte a testületet, hogy hivatalos eljárásban keressék meg a hatáskörrel rendelkező szerveket: a nyomozó hatóságot büntetőeljárás lefolytatása érdekében, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is. Az ülésen az NVB tagjai tíz igen szavazattal, egy nem ellenében támogatták, hogy az sms-ek ügyében feljelentést tegyenek.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy eljárást indított az elmúlt napokban küldött SMS-kampány miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában óriási választási csalásnak nevezte azt, ahogy az ellenzék a polgárok adatait kezeli a kampányban.

Azt mondta: emberek százezreinek szerzik meg törvénytelen módon az adatait, majd utána erre politikai üzeneteket küldenek anélkül, hogy az emberek ehhez hozzájárultak volna. 30 éve látja a választásokat, de ilyen csalást még nem látott.

A stiklik elő szoktak fordulni, de az más, amikor emberek százezreinek szerzik meg törvénytelen módon az adatait, majd utána politikai üzeneteket küldenek anélkül, hogy az emberek ehhez hozzájárultak volna. Ez nemcsak egy választási csalás, hanem a szabadság kérdését is felveti – közölte.

Azt mondta, „lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választás után”; „ez egy orbitális választási csalás, egy nagyon súlyos jogsértés, amit az utolsó szögig ki kell vizsgálni”.

Ki rendelkezik a rólam szóló információkkal, ki gyűjtötte össze, hogy szedte össze, ki adta oda, ki adott erre engedélyt, hová vitték, kivitték külföldre, onnan küldték vissza? – sorolta a felvetődő kérdéseket.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: vajma.info