Vasárnap több román politikus Facebook-oldalán jelent meg hosszú üzenet magyar és román nyelven is arról, hogy Orbán Viktor elleni szavazásra buzdítják a magyar választókat – írta meg a Magyar Narancs.

Dacian Cioloş, aki 2015 és 2017 között volt Románia miniszterelnöke, posztjában azt írta, ma a magyaroknak választania kell „egy Magyarországot Európától elszigetelő párt és az egységes ellenzék között. A nyíltan Putyin-barát Orbán Viktor, illetve azok között, akik elhatárolódnak az oroszok ukránok ellen elkövetett bűneitől.”

Orbán kormányát a posztban „egy a lopásait és hozzá nem értését a „szuverenitás” jelszavával leplező autokratikus rendszernek” nevezte, amely szerint szemben áll nyugattal, egy egységesen az európai értékek mellett álló szövetséggel.

„Az elmúlt években többször bíráltam Orbán Viktort, nem azért, mert személyesen neheztelnék rá, hanem azért, mert ismételten láttam, hogy

a budapesti kormány döntései magyar barátaimat, szomszédaimat eltávolítják az Európai Uniótól és minden szomszédos államtól, ahol magyar nemzetiségűek élnek”

– fogalmazott. Hozzátette:

„Válasszatok olyan jövőt, amelyre szintén büszkék lehettek, hogy együtt lehessünk egy virágzó és demokratikus Európai Unióban.”

román beavatkozás választás 2022

Forrás: Cătălin Drulă Facebook oldala

Cătălin Drulă az USR párt poltikusa szintén román és magyar nyelven is posztolt. Azt írta: „Korábban is voltak intő jelek, de mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, egy putyinista.”

Szerinte Orbán „autokrata rezsimet” üzemeltet 2010 óta üzemeltet, és „maga alá gyűrte a magyar sajtót és civil társadalmat, a személyes ambícióit keresztező ellenzéket pedig erős kézzel, az állami intézmények segítségével tartja sakkban.”

Kifejti, szerinte Orbán most azon dolgozik, hogy „megfúrja Európa egységes fellépését Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin brutális ukrajnai agressziójával szemben.

Mi több, választási kampányát arra a nyilvánvaló hazugságra építette, miszerint csak egyedül őrajta múlik, hogy Magyarország nem sodródik bele a háborúba. Holott a valóságban ez a forgatókönyv fel sem merült.”

Üzenetében emlékeztet arra is, hogy Orbán még attól sem riad vissza, hogy a COVID-járvány személyi adatbázisát politikai marketingeszközként kampányüzenetek küldésre használja. Drulă szerint ez választási csalás, és a jogállammal szembeni tiszteletlenség.

Posztjában megszólítja az erdélyi magyarokat, és arra kéri őket, gondolják végig, mégis milyen jövőt akarnak anyaországnak.

„Európait, vagy a putyinizmussal járó elszigetelődést tartja kívánatosnak?Orbán Viktor autokráciáját kiváltó liberális alternatíva Magyarországot visszahelyezhetné oda, ahová való: Európa fősodrába. Jól tudja ezt az RMDSZ is, de a pénzcsapok elzárásától való félelem egyelőre erősebb, mint a közösségükkel szembeni őszinteség és tisztesség” – fogalmaz.

Forrás: Magyar narancs

Fotó: Cătălin Drulă Facebook oldala