Az Európai Bizottságnak nincs jogalapja a pénzek visszatartására, politikai játszmák és zsarolás zajlik, ami békeidőben is kicsinyes, ám háborús helyzetben egyenesen elfogadhatatlan – mondta a Mandinernek Kovács Zoltán a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

Az interjúból, amelyet Kacsoh Dániel készített két részletet adunk közre:

Az EBESZ szerint az átláthatatlan kampányfinanszírozás, valamint a kormány és a kormánypártok egymásra csúszó üzenetei is aláásták a választás folyamatát. Mit mond erről?

Az eredmény önmagáért beszél, ezt még a vesztesek is elismerték. Nincs mit szépíteni, eltűnt mintegy 850 ezer szavazójuk. Ez nem manipuláció miatt történt, hanem azért, mert egész egyszerűen rosszul politizáltak. Megint. Az EBESZ egyébként valaha jobb sorsra érdemes, mértékadó testületnek tűnt, amelynek egyik kiemelt feladata a választások megfigyelése. Ehhez képest, már amikor megérkezett a mostani delegáció, rögtön politikai üzengetésbe kezdett. Ez persze annak ismeretében talán érthető, hogy a csapat egyes tagjai ezer szállal kötődnek ahhoz a nemzetközi hálózathoz, amit mi csak Soros-univerzumnak hívunk, s amely szemben áll a magyar kormány politikájával. Csakhogy ez a tevékenység nem tartozik az eredeti mandátumukhoz, nekik a technikai lebonyolítást, a voksolás tisztaságát és a szabad hozzáférést kellene ellenőrizniük, nem a politikai környezetet elfogultan elemezni. Átlépték a hatáskörüket.

Jöhetnek végre az uniós források is, például a helyreállítási alapból?

Már a kampányban elmondtuk: Brüsszelnek valójában nincs jogalapja a pénzek visszatartására, politikai játszmák és zsarolás zajlik, ami békeidőben is kicsinyes, ám háborús helyzetben egyenesen elfogadhatatlan. Ráadásul a választás egyértelmű legitimációt és megerősítést adott a Fidesz-KDNP-nek, vagyis innentől kezdve az Európai Bizottságnak már tényleg nem a kormánnyal, hanem a magyar emberekkel van vitája.

Ezt az eredményt az uniós intézményeknek is illene elfogadniuk, ha számít nekik a demokrácia.

Látjuk persze, milyen habzás kezdődött a választás nyomán a nemzetközi sajtóban, hogyan követelik újult erővel Magyarország megbüntetését, ám kár lenne ezekre a hangokra hallgatniuk az illetékeseknek.

A teljes interjút itt olvashatják el.

Kiemelt kép: Ficsor Márton