Az ATV hétfő esti Egyenes beszéd című műsorában Lendvai Ildikó mellett az Orbán- és Fideszgyűlölő Kende Péter ügyvéd, szociológus vendégeskedett és többek között arra a kérdésre igyekeztek választ adni a beszélgetés során, hogy miként politizáljon az ellenzék a Fidesz-KDNP negyedik kétharmados győzelme után. Kende nem hisz a változásban, ezeket nyilatkozta:

„Én azt mondom inkább, hogy eddig a sajtó nem igen találta meg a pontos jelzőt arra, hogy milyen vereséget szenvedett az ellenzék. Azt hiszem, hogy nekem megvan a pontos jelzőm. Végérvényes vereséget.

Nekem az a véleményem, hogy Márki-Zay Péternek az lett volna az egyetlen esélye, ha le tudja váltani az ellenzéket, amire persze abszolút nem volt lehetősége. Nincs is, nem is lesz. Azt ugyan igaznak tartom, hogy ez a végérvényes vereség igazából nem most történt, hanem már 2018-ban. Már a harmadik vereség tuti, mindenütt a világon, hogy végérvényes, hogy nincs tovább. Hogy nem lehet így tovább menni. De egy negyedik, az aztán már annyira tuti, hogy ilyen már nincs is.

Ma nem azzal fontos foglalkozni, hogy ebben a rendszerben mit lehet és mit nem, mert ez a rendszer adott.

Szerintem azzal érdemes foglalkozni, hogy ezzel az ellenzékkel mit lehet és mit nem. És úgy gondolom, hogy

ez az ellenzék többször, végérvényesen bebizonyította, hogy teljességgel alkalmatlan erre a feladatra. És ezt a következtetést köteles lenne ő maga levonni. Nem fogja.

Nemcsak hogy baromira ellenszenves az is, hogy nem mondanak le, az is, hogy beülnek, hogy másfél millió fontosabb, mint az, hogy mi történik. Ez mind baromi ellenszenves. De van ennél egy nagyobb baj.

Az, hogy egyikük sem hiteles. Nem hiteles emberek.

Példa. Azóta, hogy Szerencsen Bíró László nevű náci a DK támogatásával indulhatott az időközi parlamenti választáson, azóta én azt mondom, ebben a körben megszűnt az erkölcs. Már nincsenek morális megfontolások. Ez pedig számomra elfogadhatatlan.

Ildi! Tudod, hol döntő a hitelességhiány? Azoknál, akik otthon maradnak. Akiket nem lehetett elvinni. És azok szerintem a hitelességhiány miatt nem mentek el. Vagy azok, akik elmentek és dacból a Fideszre szavaztak. Tegyük hozzá, hogy Mérő Lászlótól kezdve nagyon sokaknak teljesen igazuk van, hogy fogalmunk nincs róla, milyenek a vidéki emberek, akik az igazi nagy bázisát jelentik a Fidesznek.

Gőzünk nincs róla, hogy gondolkoznak, mit gondolnak mirólunk, mit gondolnak a Fideszről, mit gondolnak az országról. Sejtelmünk nincs róla, és ez rémes.”

Forrás: 888.hu

Fotó: Magyar Hírlap / Hegedus Robert