Hétfőn Bécsben az Európai Unió tisztviselői megbeszélést tartottak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselőivel. Az EU-s bürokraták a csoportot a termelés növelésére szólították fel, ugyanis a tömb az orosz olajjal szembeni esetleges szankciókat fontolgatja. Az OPEC azonban nem azt a választ adta, amire a jóemberekedők minden bizonnyal hallani akartak – írja a 888.hu.

Közölték ugyanis, hogy

az Oroszországgal szembeni jelenlegi és jövőbeli szankciók minden idők egyik legsúlyosabb olajellátási válságát okozhatják, és lehetetlen lesz pótolni ezeket a mennyiségeket.

Jelezték továbbá, hogy nem fognak több olajat szivattyúzni.

A jelenlegi és jövőbeli szankciók vagy más önkéntes intézkedések következtében potenciálisan napi több mint 7 millió hordónyi orosz olaj- és egyéb folyadékexportot veszíthetünk el.”

– mondta Mohammad Barkindo OPEC-főtitkár a Reuters szerint.

Barkindo hozzátette,

a keresleti kilátásokat figyelembe véve, szinte lehetetlen lenne pótolni egy ekkora volumenű veszteséget.

A tárgyaláson az EU képviselői arra is rámutattak, hogy az OPEC-nek felelőssége van a kiegyensúlyozott olajpiacok biztosításában. Az OPEC eddig ellenállt az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energiaügynökség felhívásának, hogy több nyersolajat szivattyúzzon az árak csökkentése érdekében, amelyek a múlt hónapban 14 éves csúcsot értek el, miután Washington és Brüsszel szankciókat vezetett be Moszkva ellen Oroszország ukrajnai háborúját követően.

Reuters által látott OPEC-dokumentum szerint az EU a találkozón azt kérte, hogy az OPEC több kitermelést biztosíthatna tartalékkapacitásaiból. Barkindo viszont közölte, hogy a jelenlegi rendkívül volatilis piac az OPEC ellenőrzésén kívül eső „nem alapvető tényezők” eredménye, és jelezte, hogy a csoport nem fog több olajat kitermelni.

Forrás: 888.hu

Fotó: MAXIM SHEMETOV Forrás: REUTERS