Május 25-től látható az art-mozikban Harcsa Béla rendező-producer Őrtüzek nyugaton című filmje. Elsőként az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a mozi változat díszbemutatója, este 18.00 órától.

Az est háziasszonya Szabó Anett, jelen lesznek a film alkotói és szereplői. A közönségtalálkozó meghívott vendégei Domonkos László író-publicista, Babucs Zoltán hadtörténész a Magyarságkutató Intézet munkatársa és Hetzmann Róbert a Patrióták Egyesület elnöke, valamint a film rendezője. Az esemény sajtónyilvános.

Ezt követően tűzi műsorára a Budapestfilm, illetve országos turnéra indul az alkotás. Bemutatásra kerül Sopron, Szombathely, Tapolca, Kaposvár, Dunaújváros, Szentes, Miskolc, Salgótarján, Debrecen art mozijaiban, elsősorban a Nemzeti Összetartozás Napja körüli időpontokban. Részletek a filmszínházak és a produkció honlapján találhatóak.

forrás: MTI-OTS

Forrás: MTI-OTS

A film Sopron és környéke hősies megvédéséről szól, a Rongyos Gárdának is emléket állít. 1921 nyár végén váratlan és meglepően sikeres felkelés tört ki Nyugat-Magyarországon a trianoni döntés miatt. Elérték, amit máshol nem sikerült, a népszavazást. Így Sopron, a leghűségesebb város és számos környező település a mai napig hazánk része maradt. A résztvevők sorsa, mint már annyiszor a történelem során üldöztetés és halál volt, nevüket bemocskolták, az emlékezetből is igyekeztek kitörölni őket. A 60 perces filmben fikciós jelenetekben idézzük fel a legdrámaibb pillanatokat Bródy Norbert és Ferencz Bálint színművészek főszereplésével, megszólalnak helyi és országos szaktekintélyek és leszármazott hozzátartozók is.

 

A film elkészítését és forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Forrás: MTI-OTS

Kiemelt kép: YouTube