A Világgazdaság számolt be róla, hogy egyre több befektetési társaság buzdítja arra a portfóliójában lévő vállalatokat, hogy az egészséges életmódot maximálisan kiszolgáló termékek gyártására helyezzék át a hangsúlyt.

A fenntarthatóságot fókuszba helyező reformer befektetők a valódi zöld átállás felgyorsítását a nagy olajtársaságoknál – mint a Shell, a BP és a Exxon Mobil – a nyomásgyakorlás eszközével már el tudták érni, így az élelmiszeripari óriáscégek elleni koncentrált fellépésük is eredményt hozhat.

LEGÚJABBAN A NESTLÉRE, A DANONE-RA, A KELLOGGRA, A KRAFT HEINZRE ÉS TÁRSAIKRA HELYEZŐDÖTT A CÉLKERESZT, ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY EZEK AZ ÓRIÁSVÁLLALATOK IS VALÓDI LÉPÉSEKET TEGYENEK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÉKELLÁTÁS ÉRDEKÉBEN.

Az igény megfogalmazói ezúttal azonban nem a környezetvédők, hanem olyan üzletemberek és befektetők, akik mögött több mint 3000 milliárd dollár értékű tőke áll, készen arra, hogy a renitens társaságokat rávegyék a váltásra, ellenben azok kipellengérezésére is könnyen sor kerülhet.

A reformerek szószólói, a Legal & General Investment Management és a BMO Global Asset Management

LEVÉLBEN FORDULTAK A PORTFÓLIÓJUKBAN LÉVŐ ÉLELMISZERIPAI VÁLLALATOK VEZETÉSÉHEZ, HOGY A KÖZELGŐ ÉVES KÖZGYŰLÉSÜKÖN SZÁMOLJANAK BE ARRÓL, HOGY MIT TETTEK AZ EGÉSZSÉGES ÉLELMISZER-KÍNÁLATUK BŐVÍTÉSE TERÉN ÉS MIT TERVEZNEK TENNI A JÓLÉTI TÁRSADALMAKAT SÚJTÓ KRÓNIKUS ELHÍZÁS ELLEN.

Az intézményi befektetők szakmai támogatást kapnak többi között a ShareAction nevű, felelős befektetéssel foglalkozó nonprofit szervezettől, ennek is köszönhető, hogy az egyik gigász, a brit-holland Unilever már kapitulált is: menedzsmentje kötelezettséget vállalt arra, hogy élelmiszer-portfóliójuk egészségügyi „bizonyítványát” nem csak a saját, irányított méréseik alapján állítják ki, hanem a külső, tőlük független intézmények – mint az Access to Nutrition Initiative (ATNI) – méréseinek eredménye is megjelenik a minősítésben, hogy a fogyasztó objektív képet kaphasson a termék valós egészségügyi kockázatairól.

A vállalatok felelőssége is hatalmas, ám mivel a piacról élnek és profitorientáltak, érthetően fényezik magukat. A Nestlé például két évvel ezelőtt a termékeinek 80,5 százalékát az egészséges kategóriába sorolta, ehhez képest az ATNI független mérései 43 százalékos arányt mutattak csak ki. A svájci cég azóta 60 százalékra jött föl, azaz még van hová fejlődnie.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: FORRÁS: THINKSTOCK/illusztráció