Az idei bő 50 százalékos növekedés után a következő években is egyre többen kérnek majd menedékjogot az Európai Unióban a közösség menekültügyi ügynöksége (EUAA) szerint.

Az instabilitás és az emberek biztonságát fenyegető veszélyek „a mai világ jellemzői közé tartoznak”, méghozzá „sajnos nem ideiglenesen”, ezért a következő években is kitarthat a menedékjogi kérelmek számának növekedése – mondta Nina Gregori, az EUAA vezetője a Berliner Morgenpostnak a német lap hírportálján hétfőn közölt összeállításban.

Az idén október végéig csaknem 790 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be az EU-ban, 54 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – ismertette a máltai központú szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a „geopolitikai fejlemények” egyre több embert kényszerítenek menekülésre, így az EU-ba is többen érkeznek, és a trend az év végén még erősödött is.

A kimutatásban nem szerepel az orosz támadás miatt Ukrajnából az EU-ba menekült 4,7 millió ember, mert ők külön eljárás nélkül, automatikusan ideiglenes védelmet kapnak a közösség minden országában. Beáramlásuk „jelentős nyomás alá helyezte” a tagállami menekültügyi rendszereket, de az átmeneti védelemről szóló EU-s irányelv alkalmazásával sikerült elkerülni az összeomlásukat – fejtette ki Nina Gregori.

Hangsúlyozta: támogatja azt a törekvést, hogy a 2024-es európai parlamenti választás előtt véghez vigyék az EU-s menekültügyi és migrációs igazgatási reformot az Európai Bizottság javaslatai alapján, amelynek lényege a közösség külső határának hatékonyabb ellenőrzése, az elutasított menedékkérők gyors hazaszállítása és a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztása.

2022plusz:

A gond az, hogy ezt már régen tudjuk mindenféle kimutatás nélkül is. Meg az is gond, hogy ismerjük az EU illegális migrációval kapcsolatos szándékait, tudjuk, hogy a deklarált szándékok és a valós törekvések között szakadéknyi a távolság. Miközben határvédelemről papolnak, fű alatt éppenséggel akadályozzák a valódi határvédelmet. Ezzel szemben ma is ragaszkodnak az illegális bevándorlók kvóta szerinti elosztásához, legfeljebb más nevet adnak a gyereknek. Ami pedig az elutasított menedékkérők „gyors hazaszállítását” illeti, az ember nevetőgörcsöt kapna az ebben az ügyben folytatott EU-s gyakorlat láttán – ha éppen nem inkább sírni támadna kedve. Érdekes lenne egy olyan EUAA-s statisztikát is látni, hogy ez a hazaszállítás eddig hány illegális bevándorlót jelentett. Ilyen kimutatással persze nem szolgálnak, mert az nem bizonyítana mást, mint azt, hogy az Unió balliberális, liberál-bolsevik többsége hogyan hágja meg az évtizedeken át minden ország által elfogadott normákat, szabályokat.

Mint minden más esetben is, az Európai Bizottság – az Európai Parlament parancsa szerint – hazudik arról, hogy valójában mik a szándékai.

Forrás: MTI

(Címkép: Origo.hu)