A 777 Közösség Egyesület, valamint Márffy Bence magyar nyelv és irodalom- és történelemtanár kapta a Polgári Magyarországért Alapítvány fiataloknak szóló elismerését.

Tizenhetedik alkalommal adták át a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat. A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumához idén több mint száz kiemelkedő előterjesztés érkezett, amelyeket átvizsgálva úgy döntöttek, ezúttal megosztva adják át az elismerést egy fiatal tehetségnek, Márffy Bence magyar nyelv és irodalom-, történelemtanárnak és egy példaértékű munkát végző közösségnek, a 777 Közösség Egyesületnek – közölte az alapítvány székházában pénteken Kavecsánszki Ádám, a kuratórium elnöke.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) kuratóriumi tagja ünnepi beszédében feltette a kérdést, Európában a jelenlegi, egyre vészterhesebbnek tetsző folyamatok elfojtják-e az európai szellemet, felismerhetetlenségig eltorzítják-e az európai kultúrát, vagy a múzsák ismét kivezetik Európát és benne Magyarországot a történelem labirintusából.

Gulyás Gergely, a PMA kuratóriumi tagja arról beszélt, hogy a 777 Közösségi Egyesület és az általuk indított 777 blog a keresztyénség bemutatására törekszik és a keresztény értékeket jeleníti meg hitelesen.

A kuratórium indoklása szerint a 777 Közösség Egyesület a keresztény értékek elhivatott képviseletéért, az online térben és a fiatalok körében végzett kiemelkedő közéleti és közösségépítő tevékenységéért vehette át az elismerést.

„A régi gondolat szerint Európa három dombra épül, ez a három domb az Akropolisz, a Capitolium és a Golgota” – fogalmazott Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 777 Közösség Egyesületet méltatva arról beszélt, e hármas örökség hagyatékának valamennyi eleme szükséges és elengedhetetlen része annak, amit egykor Európának és amelyet ma Magyarországnak nevezünk. A tárcavezető szerint ez az eszmei örökség ma támadás alatt áll.

„Az emberi élet totális befolyásolására törekvő eltörlés kultúrája egyként fenyegeti a szabadságot és a valódi demokráciát” – jelentette ki, hozzátéve: éppen ezért mondanak köszönetet egy olyan közösségnek, amely a kereszténység bemutatására, a keresztény értékek mindennapokban való megjelenítésére törekszik. „Elkötelezett és cselekvő, a keresztény értékekből kiinduló Magyarország nem létezhet a jövőben sem az ezeket az értékeket vállalni és megjeleníteni hivatott szervezetek nélkül” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A 777 Közösség Egyesület nevében Hortobágyi Tibor mondott köszönetet. Az újságíró azt mondta, a jövőben is azon dolgoznak, hogy megszólítsák a fiatalokat, mert fontosnak érzik, hogy a hitükről nyíltan, őszintén beszéljenek és tegyenek tanúbizonyságot.

Márffy Bencének a kuratórium indoklása szerint innovatív pedagógiai módszereiért, a digitális történelemoktatást megkönnyítő tevékenységéért ítélték oda az elismerést. A díjazottat Kövér László, az Országgyűlés elnöke méltatta. Beszédében Németh László írót idézve azt mondta, hogy ami károkat okozott Mohács óta a magyarságnak Európa történelme, azért az európai kultúra igyekezett kárpótolni. A házelnök úgy látja, kérdéses, hogy érvényes marad-e ez a megállapítás a 21. században. „Kérdés, hogy Európában a jelenlegi, egyre végzetesebbnek tetsző folyamatok elfojtják-e az európai szellemet, és a felismerhetetlenségig eltorzítják-e az európai kultúrát” – mondta.

Kövér László szerint az előttünk álló időben minden írástudónak meg kell hoznia a döntését, melyik oldalra áll: a kultúrát építők vagy az azt rombolók, a lelket erősítők vagy a lélekgyilkosok oldalára. „Márffy Bence tanár úr meghozta a döntését: a magyar öntudat védőinek és építőinek a seregébe állt” – fogalmazott.

Márffy Bence köszönőbeszédében egyebek mellett azt mondta: „A legnagyobb jutalom, amit eddig valaha kaptam, az az egyszerű lehetőség, hogy a fiataloknak segíthettem abban, hogy megtanuljanak kritikusan gondolkodni az őket körülvevő világról.” Hozzátette, ez megerősíti abban, hogy feladata még nem ért véget, az igazi munka csak most kezdődik.

Forrás és teljes cikk: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: MH/Purger Tamás