A Honvédelmi Sportszövetséget azért hozta létre az Országgyűlés, hogy a hazaszeretetet, a legalapvetőbb honvédelmi ismereteket és képességeket a gyermekek a sporton keresztül sajátítsák el – mondta a Magyar Hírlapnak Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke Bánkon a Honvéd Kadét-kupa évadzáró versenyét követően, amikor hangsúlyozta: olyan nívós sportesemények megvalósításában van kitüntetett szerepe a szövetségnek, mint a Honvéd Kadét Akadályfutóverseny.

„A honvédelmi miniszterségem idején elindított Honvéd Kadét Program célja, hogy a tanulóknak olyan tudás és kompetenciák megszerzésére nyújtson lehetőséget, amelyek által a modern kor veszélyeivel, próbatételeivel szemben is sikeresen tudnak helytállni annak érdekében, hogy az ország védelme, biztonsága még inkább szavatolható legyen” – fogalmazott a politikus.

A Honvéd Kadét Program többlépcsős rendszerben épül fel, amelyben a diákok a közismereti képzésen való részvételen túl a gyakorlatban is belekóstolhatnak egyes katonai tevékenységbe, kipróbálhatnak honvédelmi sportokat. A legjobbaknak bentlakásos honvéd szakközépiskola és kollégium is a rendelkezésükre áll.”

Simicskó István a közeljövő egyik kiemelt feladatának nevezte a Honvédelmi Sportközpontok hálózatának létrehozását, hogy a legtöbb járásban elérhető legyen egy küzdősportokra, sportlövészetre, honvédelmi és technikai sportokra specializált közösségi tér. „A világ hosszú évekig stabil biztonsági rendje megingott, a világgazdaság átalakulóban van, a környezeti hatások is kezdenek egyre inkább kiszámíthatatlanok lenni.

Ebben a bizonytalan helyzetben a mi feladatunk, hogy legjobb tudásunk szerint biztosítsuk a felnövekvő nemzedékek jövőjét, és a magyar fiatalok következő generációit felkészítsük az előttük álló kihívásokra, hogy felelős állampolgárként, tenni akaró hazafiként a megfelelő kompetenciákkal felvértezve, optimistán tekinthessenek az jövőbe” – fogalmazott Simicskó István.

Forrás: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: Honvédelmi Sportszövetség