Nem hajlandó kiszolgálni magyarokat egy horvát étterem – közölte a Mandiner egy olvasójának fényképe szerint.

Mint a fotón látható, egy horvát étterem tulajdonosa nagyon a szívére vehette Orbán Viktor múlt heti nyilatkozatát arról, hogy Magyarországnak nincs tengerpartja, mert elvették tőle. Ez a kijelentés nagyon nagy felháborodást keltett Horvátországban.

Pontosabban a miniszterelnök múlt hét pénteken a rádiós interjúban azt mondta az uniós orosz olajembargó apropóján, hogy azon országoknak, amelyeknek vannak tengerei, tudnak olajat szállítani a világ bármely pontjáról, de nekünk nincs tengerünk, azonban „lenne, ha nem vették volna el őket”. Ez pedig egy történelmi ténymegállapítás volt, ami a horvát politikai nyilatkozatokat beindította, egészen olyan kijelentésekig, hogy Magyarországnak „senki nem vehette el a tengerét, mert nem is volt neki”.

A történelmi tényekbe ne is bonyolódjuk bele, de felelőtlen kijelentéseknek meg van a következménye, amit a Trpanjban található étterem elé kihelyezett tábla is bizonyít. Ennek tanúsága szerint a vendéglátóhelyen nem szolgálnak ki magyarokat, illetve hogy a magyarokat nem látják szívesen a horvát tengeren.

Horvátország

Ha jól megnézzük a fotót, akkor azt mondhatjuk, hogy ilyen helyre a magyar ember önszántából úgyse menne be, ahol szakadt szék és gaz várja. Ha pedig a kiírás szerint valóban nem látják szívesen a magyarokat a horvát tengeren – bár efelől vannak kétségek – akkor javaslom honfitársaimnak, ne menjenek idén nyáron a horvát tengerhez, más országoknak is van tengere és ugyanúgy még autóval is elérhetők. Majd örülnek az olaszok, a szlovének, a montenegróiak, az albánok, sőt a görögök is.