Hetek óta magyarellenes hisztéria jellemzi a román sajtó nagyobbik felét. Novák Katalin erdélyi látogatása előtt a bukaresti külügyminisztérium is csatlakozott a hangulatkeltéshez egy olyan nyilatkozattal, amely a magyar köztársasági elnöknek a határon túli magyarok képviseletére vonatkozó kijelentését kifogásolta. A tárca annak ellenére fogalmazta meg bírálatát, hogy korábban Klaus Johannis román államfő is hasonló kijelentéseket tett az ország határain kívül élő románokkal kapcsolatban.

Az ellenzéki, magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség Novák Katalin vizitjének apropóján azt követelte a kormánykoalíció két nagyobbik pártjától: zárják ki az együttműködésből a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ). A bukaresti sajtóban eközben egyre gyakrabban jelennek meg olyan írások, amelyek az RMDSZ-t azért tekintik „nemzetbiztonsági veszélynek”, mert szoros kapcsolatot tart fenn az „oroszbarát” magyar kormánnyal. Bár egyes román hírportálok néhány nappal ezelőtt arról számoltak be, hogy a kormánykoalí­ción belül egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a Magyarország irányából érkező „revizionista megnyilvánulások” miatt az RMDSZ kizárását sürgetik a hatalmi pozícióból, a legutóbbi koalíciós egyeztetésen szóba sem került ez a kérdés. Nem volt a terítéken egyetlen olyan „magyar ügy” sem, amely az utóbbi napokban nagy sajtóvisszhangot kapott. Értesüléseink szerint egyes szociáldemokrata, valamint nemzeti liberális politikusok szívesen látnák a kormányon kívül az RMDSZ-t, a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok vezetői részéről viszont nincs szándék a koalíció összetételének módosítására.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Pataky István

Kép: Bruzák Noémi (Novák Katalin köztársasági elnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese)