Még ki sem hűlt az ülőhelye az uniós politikusoknak a maratoni brüsszeli olajembargós csúcson, de már az orosz gáz elleni embargót is felvetette egy friss interjúban Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország akadályozta az olajembargóról szóló szankciós csomagot, mert az ellentétes a magyar emberek érdekével, a nagykövet azt válaszolta: a magyaroknak nemcsak a mostani olajembargót, hanem majd egy gázembargót is támogatni kellene.

Nepop szerint a háború gyorsabb befejezése érdekében egyfelől fegyver, másfelől Oroszország elleni szankciók kellenek. Szerinte azért fontosak a szankciók, mert ha hatásosak, akkor Oroszországnak egyszerűen nem lesz lehetősége finanszírozni a háborút, aminek eredményeképpen az orosz csapatok gyorsabban kivonulhatnak az ukrán területekről.

„Most az olajembargó van az asztalon, de a gázról is kell beszélni, mert olaj meg gáz, ez két olyan dolog, amelyikből Oroszország a legtöbb bevételt kapja” – fogalmazott az ukrán nagykövet.

A teljes cikk a Magyar Hírlapban olvasható.

Fotó: MTI / Mónus Márton