A Politico is megemlékezett arról, hogy Orbán Viktornak kedden van az ötvenkilencedik születésnapja. „Boldog születésnapot Viktor” – kezdte a portál, majd megírta, hogy a magyar miniszterelnöknek sok engedményt sikerült kiharcolnia, és „mindenkit túszul ejtett”, az EU-s vezetők pedig „megadták magukat” Orbán Viktornak.

A tegnap este igazi nyertese azonban Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt,
aki történetesen ma tölti be 59. életévét, és most nagy ajándékkal térhet haza Budapestre, miután sikeresen biztosította országa számára a kivételt, miután majdnem egy hónapig feltartotta az EU hatodik szankciós csomagját” – írták.

Oroszország és Ukrajna között zajló háború elleni harcban az Európai Unió vezetői megadták magukat Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, engedtek követeléseinek, és Magyarországnak szinte teljes mentességet adtak az orosz olajra vonatkozó új embargó alól – írták a politico.eu cikkében.

A hírportál cikkében megemlítették egy EU-s diplomata reakcióját a nagyjából egy hónapja húzódó tárgyalásokra is. A diplomata szerint a magyar kormányfőnek sok engedményt sikerült kiharcolnia, és „mindenkit túszul ejtett”.

A cikkben megjegyezték azt is, hogy

nem Magyarország volt az egyetlen ország, amely ellenvetéseket fogalmazott meg az olajembargóval szemben, bár követeléseiben Magyarország volt a leghatározottabb.

Szlovákia és Bulgária szintén engedményeket kért és a Cseh Köztársaság 18 hónapos kivételt kapott az olajtermékek viszonteladására vonatkozó tilalom alól.

Forrás: hirado.hu / Mandiner