Budapesten péntek délután átadták a Magyar Művészetért Díjrendszer elismeréseit. Mivel az elmúlt két évben a járvány miatt elmaradt a gála, idén 2020, 2021 és 2022 díjazottjait együtt köszöntötték a Klauzál Gábor Művelődési Központban a 45., jubileumi rendezvényen – számol be az eseményről a Vajdaság Ma portál.

A díjrendszert 1988-ban megalapítói kuratórium tagja volt a többi közt Pozsgay Imre, Sinkovits Imre, Czine Mihály, Korniss Péter, Markó Iván, Sára Sándor, Csoóri Sándor, Makovecz Imre, Gubcsi Lajos, Kósa Ferenc, Sütő András, Cserhalmi György, Szokolay Sándor. A díjak tovább éltetéséről és átadásáról Gubcsi Lajos egyetemi docens, író-újságíró gondoskodik. A Magyar Művészetért Díjrendszer elismerései közé tartozik a Zrínyi Ilona-díj, maga a Magyar Művészetért-díj, az Árpád fejedelem-díj, a Színész Díj, illetve az Ex Libris-díj, amelyet most három délvidéki személy is megkapott.

Az Ex Libris Díjat elismerésül ítélik oda történelmünk ápolásáért, jelenünk tiszta magyar kultúrájáért, az új nemzedékek neveléséért, kiemelkedő személyeknek és erős közösségeknek egyaránt. Az Ex Libris Díj a Magyar Művészetért Díjrendszer alkotó oszlopa, legátfogóbb díja, amelyet egyaránt adományoznak világhírű zenésznek és építésznek, olimpiai bajnoknak és egyházi közösségnek, falusi tanítónak, táncosoknak, gimnáziumoknak az Úz-völgyétől a Csendes-óceánig.

A díjazottak között volt az idén a zentai Vicei Károly költő, a Magyar Írószövetség tagja, aki életművéért kapta az elismerést.

Ex Libris-díjban részesült Vörös Róbert, a csantavéri Mendicus tamburazenekar vezetője a népzene ápolásáért és a fiatal zenészek neveléséért.

Ex Libris-díjat kapott Németh Ernő, az egykori Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztőségének utolsó főszerkesztője a rádió által sugárzott, a magyar művészetet támogató, a magyar kultúrát ápoló kulturális magazinokért.

A vajdasági díjazottak mellett a különféle kategóriákban elismeréseket osztottak ki például a Magyar Rádió Gyermekkórusának, Kiss-B. Atilla operaénekesnek, Kő Boldizsár grafikusnak, Szőke Miklós Gábor szobrásznak, Pál István „Szalonna” népzenésznek, Párkányi Raab Péter szobrásznak, Rátóti Zoltán színművésznek, Kiss János balettművésznek, Dimény Áron színművésznek, Mónus József íjásznak és családjának, illetve a külhoni magyarság több kiemelkedő személyiségének.

A díjátadást magába foglaló ünnepi műsorban fellépett több díjazott is, köztük a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Kiss-B. Attila, Ádám és az Erdőfű együttes, Meister Évi, Schramek Géza, filmjével és szavaival Mónus József Fehér Farkas, Fábián Zoltán, a Mendicus Tamburazenekar, a felvidéki Kevicky Tünde és énekestanítványai, a Corvinus Néptáncegyüttes.

Forrás és címkép: Vajdaság Ma