– Az Európai Bizottság jelenleg jobb partner, mint a magyar ellenzék baloldali része – árulta el Gulyás Gergely szerdán a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Quo vadis Európa? – Hogyan tovább Európa? című rendezvényén.

– Az Európai Unió a versenyképesség szempontjából fontos pénzeket tart vissza Magyarországtól és Lengyelországtól. Az együttműködés szikráját azonban már látjuk. Elmondhatom, hogy az Európai Bizottság jelenleg jobb partner, mint a magyar ellenzék baloldali része. A választáson ennek eredményét lehetett látni, azonban nem tanultak belőle. Magyarország számára versenyhátrány, hogy a baloldali ellenzék mindent megtesz az ellen, hogy hazánk a forrásokhoz hozzájusson – mondta Gulyás Gergely szerdán a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, segíteni kell majd Európának Ukrajna újjáépítésében. Ám hibának tartja, hogy olyan szankciókat vezetünk be, amellyel szétverjük saját gazdaságunkat. Mint mondta, ha a szankciók hatására Európa szétveri saját gazdaságát, nem lesz olyan állapotban, hogy bárkinek segíthessen.

– Mi mindig azt mondtuk, hogy Ukrajna szuverenitása nekünk azért fontos, mert az a jó, ha Magyarország és Oroszország között van egy ország. Ugyanakkor a biztonsági kockázatoktól függetlenül, ha valaki ránéz a gazdasági térképre, nehéz vitatni, hogy Magyarországnak Oroszországgal kereskedni érdemes – mondta Gulyás Gergely.

A globális minimumadónak és koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére fordított uniós támogatásnak semmi köze egymáshoz – hangsúlyozta a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, Nyugat-Európa számos országa nagyon sok nyersanyagot vásárol Oroszországtól. Mint mondta, ez egyik pillanatról a másikra nem változtatható meg, az alternatívák drágábbak, az elérhetőségük korlátozott. Éppen ezért jogos kérdés volt a tárcavezető szerint, hogy a szankciókat kiterjesztjük-e az energetika területére. Magyarország azt az álláspontot képviselte, sőt továbbra is azon az állásponton van, hogy az energetika területét nem szabad szankcionálni. Gulyás Gergely szerint Európa a szankciós politikával olyan stratégiai döntést hozott, amely a jelenlegi helyzetben tévesnek mutatkozik.

– Az energiafüggőség oldásán mintha el sem kezdtek volna gondolkodni a régió országai. Mintha természeti törvény lenne, hogy a régió országainak függeni kell, és szélsőségesen exportvezéreltnek kell lennie. Előbb-utóbb nagyon megfizetjük az árát, ha országunkat szélsőségesen kitesszük valamilyen külföldi érdekeknek. Temérdek olyan problémával szembesülhetünk most, amelyet talán európai szinten meg tudunk oldani, de úgy sem biztos – mondta Schiffer András. Az exképviselő a szankciós politikáról úgy vélekedik, biztosan nem Európa érdekét szolgálja.

– A nap végén lehet jó lesz Kínának, emellett vannak olyan amerikai cégek, amik jól járnak, és valószínűleg az agresszor is nyerészkedni fog. Azt rögzíteni kell, hogy megbocsáthatatlan bűn lerohanni egy államot, polgári célpontok ellen erőszakot alkalmazni. Viszont mérjünk egyenlő mércével. A másik oldalon ott van az erkölcsi felháborodás, de a nemzetközi jogot a Nyugat az elindított háborúkkal legalább annyira lábbal tiporta, mint a putyini rendszer.

Forrás: Magyar Nemzet/Ternovácz Áron

(Címkép: Bach Máté)

A teljes írás itt olvasható.