A Médiatanács a netflixes eset kapcsán értesíti a joghatósággal rendelkező társhatóságot, jelen esetben a holland COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA-t (CVDM) a további szükséges intézkedések megtételére.

Nemrég a mandiner.hu számolt be arról, hogy az egyik olvasója jelezte: miközben gyerekével legózott, és a háttérben a Netflixen futó Jurassic World: Krétakori tábor 5. évad 9. epizódja futott, a mese egyik lány főszereplője szerelmet vallott egy másik lánynak, a vallomás pedig csókkal zárult – további főszereplők meghatott kommentárjaival.

A rajzfilmsorozat egyébként dinoszauruszokkal teli szigetre vetődött gyerekek kalandjairól szól – de nem hiányozhatott az LMBTQ-érzékenyítő szál sem belőle.

A mese 7+ besorolású a Netflixen, vagyis hétéves kortól ajánlják megtekintését.

A Mandiner szerint egy év alatt nagyjából száz bejelentés érkezett az NMHH-hoz a gyermekvédelmi törvény módosítása óta.

Forrás: Netflix

Forrás: Netflix

Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság a streaming-szolgáltatókra vonatkozó jogi szabályozásokról közölte, hogy a Netflix (HU) Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaigazgatási szabályoknak kell megfelelnie, a Hollandiában érvényes besorolási szabályokat kell alkalmaznia. A Netflix Magyarországon működtet ügyfélszolgálatot. A magyarországi szervezetek, magánszemélyek az NMHH részére tehetnek bejelentést kifogásolt tartalmakkal kapcsolatban.

Több bejelentés is érkezett a cikkben szereplő műsorszámról, melyet az NMHH jelenleg hatósági ellenőrzés keretében vizsgál.

Amennyiben nem magyar joghatóság alá tartozó médiatartalommal kapcsolatban a magyar médiaigazgatási szabályok alapján jogsértés merül fel, a Médiatanács – főszabály szerint – értesíti a joghatósággal rendelkező társhatóságot, jelen esetben a holland COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA-t (CVDM) a további szükséges intézkedések megtétele céljából.

A Netflix (HU) egyébként rendelkezik szülői felügyeleti beállításokkal, amelyek alapján – többek között – létre lehet hozni gyerekeknek szóló profilt, a profil korhatár-besorolását be lehet állítani vagy műsorokat lehet blokkolni, illetve PIN-kóddal lehet védeni a létrehozott profilt.

Ezen felül a Netflix (HU) oldalon megtalálhatók, hogy a műsorokat milyen korhatári kategóriába sorolja a szolgáltató: https://help.netflix.com/hu/node/2064

Persze mindez aligha segít, ha egy hétéveseknek szóló mesében elcsattanhat egy leszbicsók. Hollandiában meg ez a főszabály?!

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu

Kiemelt kép: Netflix