Mintegy negyven perces, spanyol nyelven zajló magánaudiencián járt Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápánál csütörtökön a Vatikánban. Az államfő a Hír TV kérdésére elmondta: a látogatásnak három fontos témája volt. Az első a Szentatya magyarországi látogatása volt, Novák Katalin pedig egy hivatalos meghívólevelet is átadott neki.

Elmondása szerint Ferenc pápa megerősítette, hogy várhatóan jövő tavasszal szándékában áll hazánkba látogatni, tehát kezdetét veheti az újabb magyarországi pápalátogatás megszervezése.

Novák Katalin Ferenc pápa

Novák Katalin átadja Ferenc pápának azt a hímzett papi stólát amelyet dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna, a Népművészet Mestere tervezett, és több hímző asszony közös munkája nyomán készült el és Erdő Péter bíboros pedig megáldotta azt. Forrás Novák Katalin Facebook

 

Az államfő tájékoztatása szerint a második téma az orosz-ukrán háború volt, amelynek kapcsán megállapították: közös cél a béke helyreállítása Európában.

Ferenc pápa a békéért szólal fel, a békéért imádkozik és lehetőségéhez mérten mindent megtesz, hogy a béke követe legyen. Mi magyarok szintén a béke érdekében szólalunk fel, ez a látogatás is a béke iránti elköteleződésünket erősítette meg

 – fogalmazott az államfő. Ennek kapcsán Ferenc pápa kiemelte azt is, miszerint szükség van női vezetőkre is, akik a béke hírnökei lehetnek a világban. Éppen ezért arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy egy ilyen nehéz időszakban is meg mindent a béke megteremtéséért Ukrajnában.

A harmadik téma pedig – folytatta – a magyar családpolitika volt, amelynek keretében

Ferenc pápa elismerő szavakkal illette a magyar kormány intézkedéseit, illetve azt, hogy miért fontos kiállni és megőrizni a hagyományos családi értékeket.

Novák Katalin Ferenc pápa tárgyal

Ferenc pápa fogadja a Vatikánban Novák Katalin köztársasági elnököt. Forrás: Novák Katalin Facebook

Mindezek mellett pedig arról is beszéltek, hogy Magyarország az elmúlt évek során milyen sokat tett az üldözött keresztények megsegítéséért, amit a továbbiakban is folytatni fog. Mint mondta, a Vatikán elismeri és támogatja Magyarország munkáját és a Hungary Helps Programot.

Forrás: magyarnemzet.hu Szerző: Elek Nikoletta

Nyitó képünkön Ferenc pápa.  Forrás: Vatikáni sajtószolgálat