Miért védi most az ellenzék annyira a magyar erdőket olyan nagy vehemenciával, amikor pedig kormányon voltak akkor nem tettek semmit az illegális fakivágások ellen?

Csak! Mert hasznot remélnek ebből is! És ezzel mindent elmondtam annak, aki kicsit is nyomon követi a mai magyar ellenzéki pártok politizálási logikáját. Mindent támadni, trollkodni, pocskondiázni, kihasználni az utolsó utáni lehetőséget is arra, hogy a kormányt és annak eredményeit eltüntessék vagy legalább is kicsinyítsék. Most a fakitermelésről szóló szabályozásnak estek neki azzal a vehemenciával, amellyel a KATÁ-t védték. Igaz véres ellenségei voltak ennek az adózási formának, de arra már ki emlékszik. Azt, hogy ezt miért teszik most nem taglalnám, mert mindenki előtt világossá vált az utóbbi években, hogy a mindenből a pénzt és vagyont kinyerő értékrendet követik.

Én még emlékszem egy történetre abból a korból, amely ezeknek a közvagyon megvédésért az életüket áldozó politikusoknak a kormányzása alatt esett meg!

Ismerősöm kárpótlásként visszakapta családi erdeit. Gondozta, védte büszke volt rá. Azaz csak védte volna, ha egyesek ezt másként nem gondolták volna.

Naponta hordák az erdejéből a fát azok, akiknek be sem lehetett volna oda lépni. Persze tudták szegény megélhetési bűnözők, hogy egyszerre mekkora értékhatárig lehet elmenni, ami még nem lépi át a bűncselekmény határát. Igaz, ezt többször is megtették naponta. A rendőrség ki sem jött már a századik hívásra. Minek, had gyűjtsék szegények, nehogy megfagyjanak a télen. Egyébként is csak szabálysértés. Ezért egy idő után nem is volt érdemes betelefonálni a rendőrőrsre. Ha pedig ismerősön maga akarta megvédeni az erejét, halálosan megfenyegették. No ezektől a gyűjtögetőktől hetente fordult a kamion a frissen vágott áruval. Persze szerencsétlen, megélhetésükért küzdők, nem tudták, hogy kell kivágni egy fát, így derék magasságban fűrészelték el. Nem alázkodtak földig a kényszermunka előtt.

A történetnek itt még nincs vége mert jött az erdőfelügyelőség. (Nézzék el nekem, hogy nem tudom a pontos nevüket!) Ismerősömet természetesen súlyosan megbüntették, mert engedély nélküli kitermelést folytatott. Ennek nyomait el sem tudta volna tüntetni. Hiába magyarázta, hogy kik fosztogatják az állományt, nem hittek neki, és nem is tudta bizonyítani. Ezért eladta az erdőt és esze ágában sincs többet erdőgazdálkodással foglalkozni.

No így védte annak idején az oxigént adó, gyermekeink jövőjét biztosító – és még sorolhatnám a most pufogtatott paneleket – faállományt a mostani ellenzék, kormányon.

N. B. L.

Nyitó kép illusztráció: Fotó MTI Balázs Attila