Franciaország és Nagy-Britannia „komoly problémák” előtt áll, ha nem tudják eldönteni, hogy barátok vagy ellenségek – szögezte le Emmanuel Macron. A francia elnök azt is hozzátette, hogy Párizs számára az Egyesült Királyság mindig szövetséges marad, függetlenül attól, hogy ki vezeti.

Ez volt a francia elnök reakciója arra, hogy a brit miniszterelnöki szék várományosa keményen beleszállt.

Liz Truss ugyanis csütörtökön azt mondta, hogy „a zsűri még nem döntött arról, hogy a francia elnök barát vagy ellenség”.

Macron kifejtette, hogy ő egy percig sem habozna, ha az lenne a kérdés, Franciaország a britek barátja-e. Hozzátette, az Egyesült Királyság erős szövetségese Franciaországnak, függetlenül a vezetőitől, és néha a vezetői ellenére is, bármilyen hibát is követnek el egy szónoki beszédben.”

Nagy-Britannia volt párizsi nagykövete szerint Truss megjegyzései meggondolatlanok voltak, kifejtette, reméli, hogy csak viccelt, bár leszögezte, hogy ez nagyon rossz vicc.

Truss


Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Mint ismert Liz Truss a brit külügyminiszter pályázik a miniszterelnöki posztra. Beszámolók szerint a politikust egy birminghami rendezvényen az atomháború esélyeiről faggatták, feltéve a kérdést, hogy ha a Downing Street 10 alatt a brit atombombák kilövéséről kellene dönteni, mit tenne.

A konzervatív politikus – aki nagy valószínűséggel szeptembertől Nagy-Britannia miniszterelnöke lesz – kijelentette: „Úgy gondolom, ez egy miniszterelnök fontos kötelessége, és készen állok megtenni ezt”.

Truss ezután még egyszer hozzátette: „Készen állok megtenni ezt”. Vagyis Liz Truss kész megnyomni az atomfegyvereket indító gombot.

Forrás: Mandiner

Kiemelt kép: MTI

2022 plusz:

Már csak ez a hölgy hiányzik a politikai életből, no meg ebből a zűrzavaros világból, aki szeret gombokat nyomkodni. Egy ideig magánügy, hogy ki milyen gombokat szeret nyomkodni, kit nevez ellenségnek, de amikor a mindez hatalmi ambícióval párosul, akkor az emberek millióinak lehet nagyon fájdalmas. Manapság igen csak érzékeljük az uniós vezetők körében is mindezt, akik a tudatlanság takaróját, a nyelvüket állandóan mozgatják.