A Real-PR 93 legfrissebb felmérése szerint semmiféle változás nem történt a baloldal vezetőjének megítélésében az utóbbi fél évben. A felnőtt népesség túlnyomó többsége és még a baloldaliak döntő többsége sem szeretné Gyurcsány Ferencet fontos politikai pozícióban látni – írja a Magyar Nemzet.

Sem az orosz-ukrán háború, sem a választási eredmények, sem a gazdasági problémák, és semmilyen más külső vagy belső körülmény nem befolyásolja a magyarok véleményét a DK elnökéről – állapította meg a Real-PR 93 legújabb felmérésében.

Mint írják, a fél évvel ezelőtt mért adathoz hasonlóan 84 százalék inkább nem szeretné Gyurcsány Ferencet fontos pozícióban látni, sőt ezek nagy többsége, 74 százalék teljes mértékben elutasító a személyével szemben, mely eredmény pontosan megfelel a februárinak. A pozitív válaszok aránya stabilan 11-12 százalék, és ezen belül a kifejezetten kedvező megítélés aránya csak 5-6 százalék.

Lényeges megállapítás, hogy ezek az eredmények a biztos szavazók körében is érvényesek, tehát a szavazási szándék sincs összefüggésben a baloldal vezetőjének értékelésével.

Így elmondható, hogy támogatottsága jelentősen elmarad a baloldal áprilisi választási eredményétől, és az azóta mért támogatottságától is. Ennek megfelelően még a baloldali szavazók döntő többsége, 72 százaléka sem szeretné vezető politikai pozícióban tudni Gyurcsány Ferencet, sőt a teljes elutasítottsága is abszolút többséget jelentő 55 százalék, és a baloldali szavazóknak mindössze a negyede (24 százalék) nyilatkozott róla pozitívan.

A Real-PR 93 mérése szerint a kormánypárti szavazók körében természetes módon szinte teljesen egységes a DK elnökének elutasítottsága, 97 százalék nem szeretné, ha fontos politikai tisztséget töltene be, ebből 93 százalék egyáltalán nem.

A politikai preferenciákat tekintve szokatlannak mondható, hogy még főváros-vidék összevetésben is egységes a lakosság Gyurcsány Ferencre vonatkozó véleménye, 84-86 százalék inkább nem szeretné, ha jelentős politikai pozícióba kerülne, ezen belül a teljes elutasítottsága 73-75 százalék, a pozitív megítélés aránya Budapesten és vidéken is csupán 11-12 százalék.

Forrás és címkép: Magyar Nemzet