Petíciót indít svájci politikusok egy csoportja annak érdekében, hogy az ország gondolja újra az atomenergia használatának tervezett kivezetését. Az érintettek azzal érvelnek, hogy a megfelelő áramellátáshoz a nukleáris erőműveket is meg kell tartani.

Megtartaná az atomenergiát svájci politikusok egy része, ezért népszavazást kezdeményeznek a kérdésről – írta a Sonntags Zeitung című, svájci vasárnapi lap. Az érintettek érvelése szerint a megfelelő áramellátás biztosításához a nukleáris energiát is meg kell(ene) őrizni.

A Stop Blackouts elnevezésű csoport kedden indítja el az aláírásgyűjtést. A hat alapító közül öten politikai pártok parlamenti képviselői. Honlapjukon azt írták: Svájc arra készül, hogy „minden ok nélkül” elhagyja az eddigi környezet- és klímabarát energiatermelését. „Nem boldogulhatunk atomerőművek nélkül” – jelentette ki Vanessa Meury, a Stop Blackouts csoport vezetője.

A fukusimai nukleáris katasztrófa után Svájcban 2017-ben döntöttek úgy, hogy biztonsági megfontolásokból fokozatosan bezárják az országban működő öt létesítményt – így 2019-ben már le is állították a negyvenhét esztendeje dolgozó mühlenbergi üzemet.

Az alpesi országban az alkotmányt népszavazás útján lehet módosítani. Referendumot akkor írnak ki, ha egy ügyben tizennyolc hónapon belül legalább százezer támogató aláírás összegyűlik. A svájci kormány ugyancsak kedden mutatja majd be elképzeléseit arról, hogyan kezelnék az ukrajnai háború miatt fellépő, esetleges energiaellátási hiányokat. Figyelemfelkeltő lehet, hogy júliusban az energiaszolgáltató szektor egyik vezető tisztségviselője arra figyelmeztetett, az ellátási gondokat szükség esetén a hálózat négyórás, regionális leállításával ellensúlyozhatják.

Forrás: Magyar Hírlap

(Címkép: kép: Getty Images)