Remek dolog a Facebook. Ha nem lenne, hol fejthetné ki az a sok nagyokos kommentelő a butaságait, hogyan fejezhetné ki a gyűlölködését, hogyan tolná a „minden nagyon rossz” propagandát és hol küldhetné el melegebb éghajlatra azokat, akik nem értenek vele egyet?

Sokféle módon rendszerezhetnénk a fröcsögés mestereinek hadát, az én szubjektív, 3 részes listám így fest.

1. A gyűlölködő.
Ezen belül is több alfaj különböztethető meg. Van olyan, amelyik nem tudja okát adni, miért gyűlöl. Csak. Mert 20 éve azt olvassa, hallja, hogy gyűlölni kell. Neki teljesen mindegy, miért, de kitartóan, olthatatlanul. Őt nem érdeklik a tények, ellenben bármit hajlandó készpénzként elfogadni, ha az erősíti a gyűlöletét. És nem tűr ellentmondást, nem használnak esetében az érvek. Ha ezzel próbálkozunk, villámgyorsan átlovagol „Trágárföldre”, csak úgy ömlik a szájából (illetve a klaviatúrájából) a nemiséghez köthető legalantasabb kifejezések sokasága. Meg a lóalkatrész.

Szomorúan kell megállapítanom, hogy a mocskos szájúak (billentyűjűek) többsége a fiatal férfiak és nők közül kerül ki. Esetükben az sem ritka, hogy kiderül, biológiai ismereteik hiányos tanulmányaik következtében enyhén szólva csekélyek. Előfordult, hogy egy ifjú nő (majdnem hölgyet írtam, de az ebben az esetben nem állná meg a helyét) olyan testrészét ajánlotta fel étkezésre, amilyennel nem rendelkezik (hacsak nem transz). Mikor erre a biológiai lehetetlenségre megpróbáltam finoman ráébreszteni, kiderült, hogy tanulni sem hajlandó, mert ismét ugyanazt írta le válasz helyett.

A gyűlölködők másik nagy csoportját az előző rendszer kegyeltjei alkotják. Volt munkásőrök, párttitkárok, szocialista vállalatok volt vezetői, illetve azok, akiknek jó volt a mocsárban dagonyázni, semmittevéssel átvészelni a munkaidőt, mert akkor is fizették őket, ha nem csináltak semmit. Ez a gyűlölet némiképp érthető, őket valódi veszteségek érték.

2. Az okoskodó.
Nem feltétlenül buta ember, de hihetetlenül idegesítő. Mert ő jobban tudja. Mindent is jobban tud és kioktat. Nem zavarja, hogy olyan „tényekre” hivatkozva fogalmaz meg cáfolhatatlan állításokat, amelyek vagy nem léteznek, vagy egyszerű kijelentések (általában a globalista hamishír-gyárak termékei), az akkor is úgy van, ha nincs úgy. Megjelenik mondjuk egy OECD tanulmány (azaz nem „orbánista lakájszervezet” elemzése), miszerint Magyarország éves GDP-je kiemelkedően magas, a nagyokos tudja, állítja, hogy nem az. A hitelminősítők – kivétel nélkül! – felminősítik hazánk adósbesorolását, mert a gazdaságot stabilnak és hosszú távon is erősödőnek tartják, Jobban Tudja úr vagy úrnő az ellenkezőjét hirdeti, méghozzá cáfolhatatlanul.

Miért? Mert Tudálékosék megfellebezhetetlenül tudják, hogy ami a kormányt dicséri, annak csakis valótlanság lehet az alapja. De ők legalább érveknek látszó dolgokkal próbálnak zsonglőrködni. Ez is gyűlölet persze, de annak kulturáltabb formája.

3. A nemlétező.
A kincs, ami nincs. Ők szégyellik az arcukat, egyáltalán, a létezésüket is. Ezért bújnak álprofilok mögé. Némelyikről már a nem éppen fantáziadús név- vagy profilkép választásból tudható, hogy egy bátor gerinctelen búvik meg mögötte. Például Korben Dallas. A fotó is Bruce Willisé, de „Az ötödik elem” főhősének neve önmagában is bukta. Csakúgy, mint János Hunyadi, bár ilyen neve biztosan több ma élő magyar Hunyadinak is lehet. A profilkép ellenben mindent elárul, hiszen nem valószínű, hogy a nándorfehérvári hős szobra működteti a minden bejegyzést nélkülöző Facebook-profilt. Ugyanígy létezhetnek valódi Magyar Danik, az speciel, aki ocsmány kifejezésekkel minősítget neki nem tetsző véleményt alkotó kommentelőket, nos, az véletlenül nem létezik. Illetve létezik, csak nem ez a neve, úgy látszik, a valódit szégyelli.

Miért is írtam le mindezt? Mert a 2022plusz Facebook-oldalát moderáljuk, és mostanság több hozzászólást kénytelenek voltunk törölni. Erre jött a dodonai szöveg: itt cenzúra van, nem tűrik az ellenvéleményt!

Ha cenzúra alatt a gyűlölködő, trágár, másokat gyalázó (azaz személyében támadó) bejegyzések és nem létező profilokról érkező hozzászólások azonnali törlése cenzúra, akkor az. Egyébként meg nem az, a kulturáltan formába öntött ellenvéleményeknek helyük van a Facebook-oldalon, olyat egyet sem törlünk. Nem értünk velük egyet, vitázunk is ezekkel, de nem töröljük.

A lóalkatrészeknek, a nemiséghez kötődő legalpáribb meghatározásoknak és ajánlatoknak ellenben továbbra sem óhajtunk teret engedni.

Még egyszerűbben, hogy mindenki értse: ha csak trágárkodva vagy képes kifejteni a véleményedet, irkálj a globalista portálokra és Facebook-oldalakra. Ott ez a módi – itt nem lesz az.

Szerző: ifj. Tóth György

(Címkép: Facebook)