Több ezer hektárnyi fenyőerdőt érint a betűzőszú kártétele az Erdélyi-szigethegység Natúrparkban. A kártevő eddig is jelen volt a fenyvesekben, de az idei csapadékmentes nyár nagyban kedvezett a bogár elszaporodásának.

Nem csak a közelmúltban pusztító tűz, az illegális fakivágások, hanem egy apró, pár milliméteres bogár, a betűzőszú is veszélyezteti az Erdélyi-szigethegység Natúrpark fenyveserdőit. A 4-6 milliméteres betűzőszú a tűlevelű erdők, főleg a lucfenyvesek lakója, a fenyők egyik legveszedelmesebb kártevője. A szúinvázió nem csak Romániában, hanem egész Közép-Európában tarol, a betűzőszú évi több millió köbméternyi fenyőfa pusztulásáért felel. Ilyen szúinvázió betegíti a fenyveseket az Erdélyi-szigethegység Natúrparkban is. A 75784 hektár védett terület Bihar, Kolozs és Fehér megye közigazgatási területére terjed ki. A park vezetői több intézkedéssel is próbálták megállítani az inváziót, többek között speciális rovarcsapdákat is használtak. A bogarak ilyen mértékű elterjedéséhez úgy tűnik a 2017-es nagy vihar vezetett. Ekkor rengeteg fa kidőlt, és ez kedvező élőhelynek bizonyult a szúbogárnak, ami már régóta jelen volt a natúrpark erdeiben. A helyzet idén vált drámaivá, amikor a szárazság és a magas hőmérséklet kedvezett a bogárkolóniáknak, amelyek elszaporodtak és ellenőrizetlenül terjedtek tovább. A megtámadott fák több ezer hektáron elszáradtak. Legrosszabb a helyzet Bihar és Kolozs megyében.

 „Már a kezdetektől fogva elemeztük a helyzetet és próbáltunk megoldást találni” – nyilatkozta Alin Moș, az Erdélyi-szigethegység Natúrpark igazgatója a kolozsvári Făclia de Cluj újságnak. Mint elmondta, az üggyel foglalkozó tudományos bizottság engedélyt adott az erdészeti kerületeknek, hogy az érintett területekről eltávolítsák a beteg vagy potenciálisan veszélyeztetett fákat, remélve, hogy ezzel meg tudják fékezni a szúinváziót. Hozzátette, hogy az intézkedéseket túl későn és hiányosan hajtották végre, és ezzel ahelyett, hogy lelassították volna az inváziót, még fel is gyorsították azt.

A kolozsvári újságnak nyilatkozó Ioan Popa biológus szerint az invázió megfékezéséhez a lucfenyők törzsét rovarölő szerekkel kell bepermetezni, valamint a törzsbe gyógyhatású készítményeket kell fecskendezni, ezzel párhuzamosan pedig rovarcsapdákat kell kihelyezni. „Viszont ez nagyon nehéz, szinte lehetetlen, mikor több tízezer beteg lucfenyőről van szó és az invázió ilyen nagymértékű. Az aszályos nyár még jobban kedvezett a betűzőszú terjedésének” – tette hozzá a biológus. A szakértők szerint a nőstények rágják a fakérget, és az ide lerakott petékből kikelő lárvák kiszívják a fa nedvét, és belülről pusztítják el a fát. Az Erdélyi-szigethegység Natúrpark vezetői a Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság és a környezetvédelmi hatóságok képviselőivel közösen keresnek más megoldást a pusztítás megállítására.

Forrás: Erdon.ro

Kép: Barangolo.com