Hatalomtechnikai játszmának tekinti az RMDSZ elnöke a romániai választások összevonásáról szóló döntést.

Az RMDSZ elnöke szerint a romániai választások összevonása „nem változtat semmin”, a szövetség számára pedig a tét az erdélyi magyar érdek érvényesítése az idei megmérettetéseken.

Kelemen Hunor szerdán este arra reagált, hogy a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta kormánykoalíció úgy döntött: az európai parlamenti és a helyhatósági választásokat összevonják, és június 9-én rendezik. Ezen túlmenően szeptemberben szervezik meg a romániai államfőválasztást, decemberben pedig a parlamenti megmérettetést.

Kelemen közölte: az RMDSZ nem fél a választások összevonásától, mert „a munkát elvégezte, sőt, jól végezte az elmúlt években, bátran áll a közösség elé”.

„A választások összevonása nem változtat a téten: nekünk az erdélyi magyarok érdekét kell érvényesíteni 2024-ben is. A magyaroknak győzniük kell az önkormányzatokban, és meg kell őriznünk európai képviseletünket. Csak így tudjuk megvédeni közösségünket a román szélsőségesektől: ha mi irányítjuk a magyarlakta településeket, erős képviseletünk van Bukarestben és Brüsszelben” – írta közösségi oldalán posztolt bejegyzésében a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor szerint hatalomtechnikai játszmákról a román kormánykoalíció vezetői túl sokat beszéltek már az elmúlt időszakban, akikre viszont egyáltalán nem jutott idő, azok az állampolgárok.

„Pedig ennek az évnek településeink további fejlesztéséről és az Európai Unió jövőjéről kell szólnia, nem a politikai játszmákról. A nagy zajban azt gondolom, szükség van a józan és hiteles hangokra, és ezek vagyunk, leszünk mi” – állapította meg az RMDSZ elnöke.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője korábban a Krónikának nyilatkozva úgy vélekedett: kaotikus állapotokat idézne elő Romániában az önkormányzati és az európai parlamenti választások tervezett összevonása.

A politikus szerint a PNL azért ragaszkodik az összevonáshoz, hogy polgármesterei mozgósítani tudják a választókat, és ne szoruljanak a harmadik helyre a szélsőséges AUR mögé, a PSD pedig azért nem ellenzi, mert nem érdeke, hogy a PNL nagyon meggyengüljön, ha 2025-től is a liberálisokkal akar tovább kormányozni.

Az RMDSZ szempontjából korábban nem volt egyértelmű, jó vagy rossz lenne az összevonás, ugyanakkor az alakulat inkább más választásokat vonna egybe.

Krónika.ro

Borítókép: Kelemen Hunor
Forrás: MTI/Kiss Gábor