Szerda délután kellett volna döntenie a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőségi tanácsának arról, hogy a 2023-2024-es tanévtől úgy módosuljon a marosvásárhelyi iskolahálózat, hogy abban külön szerepeljen a Bolyai Farkas Gimnázium és külön a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium. A döntést azonban elhalasztották.

A marosvásárhelyi önkormányzat múlt heti tanácsülésén elfogadták a jelenlegi Bolyai Farkas Gimnázium megosztását és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium beiktatását a 2023-2024-es tanévtől a marosvásárhelyi iskolahálózatba. A következő lépésben a kérdés a tanfelügyelőség vezetőtanácsa elé került, ahonnan tovább kellett volna küldeniük a határozatot az oktatási minisztériumba azzal, hogy támogatják vagy elutasítják az önkormányzat javaslatát. Elutasítás esetén pedig meg kell indokolni, hogy miért nincs szükség egy magyar felekezeti iskolára Marosvásárhelyen. A tanfelügyelőség azonban nem döntött erről, inkább halasztották a kérdést – annak ellenére, hogy augusztus 31-e volt a határidő, hogy elküldjék Bukarestbe az iskolahálózatot módosító javaslatokat az oktatás minőségét ellenőrző felügyelőségnek (ARACIP).

Illés Ildikó Maros Megyei főtanfelügyelő-helyettes a Székelyhonnak elmondta: a szerda délutáni vezetőségi ülésen ő a halasztás ellen szavazott, és ezt jegyzőkönyvbe is vetette. Nem akartam, hogy kifussunk az augusztus végi határidőből, ezért a halasztás ellen szavaztam. Azt mondtam a többieknek is, hogy ez csak egy javaslat, nem döntés még. A többség azonban törvénytelennek találta az önkormányzat határozatát, a vezetőségi ülés előtt küldtek egy átiratot erről a minisztériumnak, és kérték, hogy véleményezze a kérdést. A minisztérium azonban nem válaszolt, ezért döntöttek a halasztás mellett – magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.

Kallós Zoltán, az RMDSZ oktatásügyi államtitkára a Székelyhonnak kiemelte, a marosvásárhelyi önkormányzat az egyház és a szülők kérésére alapozva kérte, hogy induljon el a katolikus iskola újjáalapítása. „Elsődleges lépésként augusztus 31-ével bezárólag az önkormányzatnak az iskolahálózat módosítási szándékát kell jeleznie. Ezt az önkormányzat tudomásom szerint meg is tette, elküldte az ARACIP-hez és a tanfelügyelőségnek a határozatot. Innentől kezdve én nem nagyon értem, hogy miről beszél a tanfelügyelőség, mert egyelőre nekik nincsen semmi tisztségük ebben, hogy döntsenek bármit is. Egyelőre az önkormányzat jelezte ezt a szándékát, hogy módosítani szeretné az iskolahálózatot a 2023-24-es tanévre, erről pedig döntés valamikor a decemberi hónap folyamán fog történni a módszertan szerint. Mindig akkor határozzák meg az iskolahálózatot a következő tanévre. És abban a pillanatban majd, hogy ha az önkormányzat javaslata nem kapja meg a tanfelügyelőség jóváhagyását, akkor valóban az ilyen helyzetekben a minisztérium dönt majd arról, hogy az iskolahálózat módosul vagy sem” – fogalmazott az államtitkár.

További részleteket a Székelyhon portálon olvashatnak.

Fotó: Haáz Vince