Ezt közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kedden az MTI-vel. Azt írták, hogy a magyar határon érzékelhető migrációs nyomás az elmúlt időszakban erősödött, ezért hosszabbítja meg a kabinet 2023. március 7-éig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

Idén már több mint 162 ezer határsértőt fogtak el a magyar határon, míg tavaly az azonos időszakban mintegy 60 ezret. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt majdnem 100 ezerrel több migráns próbált illegálisan Magyarország területére lépni, míg az embercsempészek száma megduplázódott az előző év azonos időszakához képest.

A balkáni útvonalon rekedt migránsok egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba, és rendszeresen rátámadnak a határt védő rendőrökre, legutóbb éppen a határkerítést építőket dobálták meg kövekkel és támadtak rájuk baltával – írták. Magyarországnak kiemelten fontos a déli határszakasz védelme, ezért is van szükség határvadász egységek felállítására és a határkerítés megerősítésére – tették hozzá.

Úgy fogalmaztak:

„A magyar kormány továbbra is nyílt és egyértelmű bevándorláspolitikát folytat: fenntartjuk a  határkerítést, biztosítjuk a határvédelmet, és a brüsszeli vitákban is azt a határozott álláspontot képviseljük, hogy visszautasítjuk a migránsok betelepítését, Európát és Magyarországot meg kell védeni a tömeges bevándorlástól. A nemzeti kormány nem fogja engedni, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak. A nemzeti konzultáció, a népszavazások és a választások eredménye is azt támasztja alá, hogy a kormány az emberekkel azonos állásponton van, a magyar emberek pedig azt várják el a kormánytól, hogy megvédje az ország határait” – olvasható a közleményben.

Forrás: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: Origo