Kormányinfót tartott csütörtök délelőtt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol bejelentette, hogy tűzifa és barnaszén programot hirdet a kormány. Ezen kívül több fontos kormányzati döntést is bejelentettek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A kormány szerdai ülésén a jelenlegi gazdasági és energetikai helyzetet értékelte.

Az egész kontinensen nagy kérdéseket okoz az energiaellátás, az árak az egekbe szöktek és jól láthatóan a szankciók nem működnek. Az energiaválság legfőbb oka a földgáz hiánya és ára. Magyarországot ez kevésbé érinti, de több európai országban is hatalmas problémákat okoz.

A kormány tegnapi ülésén arról döntött, hogy

a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami szerveknek és állami tulajdonú cégeknek.

A minisztériumokra vár a feladat, hogy ennek megoldásait kidolgozzák.

A lakosság tekintetében a legnagyobb támogatási rendszer Magyarországon van. Ez azt jelenti, ha ma piaci áron kellene gázt vásárolni, az az átlagfogyasztásig 180 ezer forintba kerülne, ezzel szemben mintegy 25 ezer forintba kerül, tehát körülbelül 150 ezres támogatást ad a kormány havi szinten a családok megsegítésére.

Ennek ellenére is arra kérnek mindenkit, hogy a gázzal ésszerűen bánjanak, emiatt

tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a kormány.

A jövő héttől már nem csak a tüzépen lehet majd fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is. Erre hatósági árat vezet be a kormány.

Az átvételi helyek kijelölésére is hamarosan sor kerül, és

mindenki számára minimum 10 köbméter fát fognak biztosítani a fűtési szezon kezdetéig.

A barnaszén esetében állami elővásárlási jog van. 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés, az ehhez szükséges lépéseket a kormány meg fogja tenni.

Az energiaintenzív kis- és középvállakozások megsegítésére külön programot dolgoz ki a kormány a munkahelyek megvédése érdekében.

A távhő kapcsán a miniszter leszögezte: az árak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni, a kormány pedig arra indít programot, hogy minden lakásnak saját mérőórája legyen. Az ehhez szükséges összeget az ipari szereplők fizetik, maga a program pedig legalább 4-5 évig fog tartani.

A brüsszeli tárgyalások kapcsán Gulyás Gergely elmondta: Először a kondicionalitási eljárást szeretnék lezárni, ez közös érdek,

Magyarország pedig minden kérdésben megállapodott a bizottsággal.

A miniszter arra kérte a magyar baloldali EP-képviselőket, hogy fejezzék be azt a munkájukat, amivel késleltetik a pénzek folyósítását.

A kormány döntött egy új állampapír-stratégiáról is, ami azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik és újakat is bocsátanak ki.

Az új állampapír induló kamata mintegy 11 százalék, ami a legnagyobb hozamot jelenti a piacon és már szeptemberben meg fog jelenni.


Újságírói kérdésére, miszerint mindenki részére legalább 10 köbméter tűzifát biztosít a kormány, Gulyás Gergely részletezte az erdőgazdaságoknál történő tűzifabeszerzés feltételeit.

A miniszter elmondta: az erdőgazdaságoknak a tűzifa-akció jövő csütörtöktől indul, és a fűtési szezon végéig biztosan kitart. Az Agrárminisztériummal és az erdőgazdaságokkal történt egyeztetés után a kormány arra jutott, hogy van bőven felhalmozott fa az erdőgazdaságoknál, ezért tűzifahiány nem lesz. A rönkfa pedig lényegesen olcsóbb, mint ha valaki egy tűzéptelepen vásárolna tűzifát.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: azért vezet be hatósági árat a kormány, hogy a várhatóan megnövekvő igények miatt „ne fusson fel túlságosan” a tűzifa ára.

A kormányzati- és közintézményeknél bevezetendő 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentés gyakorlati megvalósítására vonatkozó kérdésre a miniszter kifejtette: a Miniszterelnökségnél nem támogatják a home office munkavégzést, hiszen minden munkatársra szükség van. A közintézményekben, állami intézményekben – a kórházak és gondozási intézmények kivételével – mindenhol a 18 Celsius-fokos állandó hőmérséklet fenntartását javasolják.

Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni a felhasznált gáz mennyiségéből, hogy ezt a 18 Celsius-fokos hőmérsékletet tudják biztosítani – emelte ki ki miniszter.

Gulyás Gergely az önkormányzatok megemelkedett gázszámláival kapcsolatban kifejtette, hogy, tárgyalnak az önkormányzatokkal. Az első feladat, hogy a telpülések saját maguk is próbáljanak gazdálkodni, a cél, hogy az óvodák, iskolák működjenek. Szüksége esetén a kormány segíti a településeket.

Nem nagyon lesz olyan uniós tagállam sem, aki segíteni tudna majd Ukrajnának 

Gulyás Gergelyt újságírói kérdésre válaszolva Ukrajna gazdasági helyzetről is beszélt a Kormányinfón. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy nem látszik, hogy Ukrajna hogy fog lábra állni. Azonban a baj, hogy a szankciók által okozott iszonyatos károk miatt nem nagyon lesz olyan uniós tagállam sem, aki segíteni tudna majd.

Ukrajna támogatásához havi 9 milliárd eurora lenne szükség – jegyezte meg a miniszter.

A miniszter a magyar baloldali Európai Parlamenti képviselőkről elmondta, hogy

miközben egy iszonyatos infláció van Európában, a magyar baloldali európai parlamenti képviselők minden megtesznek, hogy Magyarország ne jusson uniós forrásokhoz – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Baloldali kampánypénzek – ha valaki külföldről kap pénzt, akkor az elkerülhetetlen, hogy külföldi érdekeket is képviseljen

Gulyás Gergely a baloldali kampánypénzekre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy súlyos törvénysértést jelent, ha valóban külföldről kapott kampánypénzeket a baloldal, ezt ki kell vizsgálni, hiszen ha valaki külföldről kap pénzt, akkor az elkerülhetetlen, hogy külföldi érdekeket is képviseljen.

A miniszter úgy vélekedett, nyilvánvaló provokáció, hogy a Mi Hazánk Horthy-szobrot avatott a parlamentben, de felhívta a figyelmet az egykori kormányzó személyének ellentmondásos megítélésére. Gulyás Gergely azt mondta, ezzel kapcsolatban Antall József, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök megszólalásait érdemes elolvasni.

A V4-ről azt mondta, bár annak mindegyik részt vevő ország haszonélvezője, az együttműködés motorja a lengyel-magyar-tengely.

Ha az ukrán helyzetben való egyet nem értést el tudják fogadni a felek, akkor előrelépést tudnak elérni – fejtette ki.

A műtrágya hiánnyal kapcsolatban elmondta: teljes európai műtrágya ipar válságban van.

A műtrágya előállításának költségeiből körülbelül 70 százalékot tesz ki a földgáz ára. Ezért mindaddig, amíg az unió hozzáállása nem változik a szankciókat illetően, addig olcsóbb műtrágya nem lesz.

Hozzátette: érdemes alternatív megoldásokhoz fordulni a műtrágya kiváltására, ilyen például a szerves trágya.

Cél az, hogy a családtámogatás minden programját fenntartsák

December 31-én lejár az otthonfelújítási támogatás, ennek meghosszabbításáról még nem döntött a kormány. A cél az, hogy a családtámogatás minden programját fenntartsák, hogy ezt milyen formában teszik, az egyelőre még nem látható, hiszen a jövőévi gazdasági helyzet nem megjósolható.

Gulyás Gergely ismertette: hazánk jól áll a földgáztározók tekintetében. A tárolók töltöttségi szintje 65,4 százalék. Ha a lakossági felhasználást tekintjük, akkor 175 téli napra elegendő. Az ipari és a lakossági fogyasztással számolva pedig 81 téli napot jelent.

A globális minimumadóról Gulyás Gergely elmondta, hogy nélkülünk az Európai Unió nem tudja elfogadni, hiszen azt csak egyhangúlag lehet elfogadni.

A tanévkezdésről Gulyás Gergely elmondta, hogy a pedagógusoknak 10 százalékos fizetésemelés lesz. Ezzel kapcsolatban a kormány tárgyal az Európai Unióval, hogy ennél egy jóval magasabb fizetésemelést kapjanak a pedagógusok.

Körülbelül 200 000 köbméter gázt lehet megspórolni

Az Origo kérdésére, miszerint készült-e kalkuláció arra vonatkozóan, hogy mekkora mértékű lehet a gázfelhasználás-csökkentés az új intézkedések hatására, Gulyás Gergely elmondta, hogy körülbelül 200 000 köbméter gázt lehet így megspórolni. A kormány azon van, hogy ezekben az intézményekben minél hamarabb használjanak alternatív fűtési módokat is.

Két héten belül minden egyes minisztériumnak el kell készíteni a fogyasztáscsökkentési terveket.

Az alapelv, illetve a kormány elvárása az, hogy a 2021-es fogyasztás 75 százalékát lehet felhasználni a következő fűtési szezonban a kormányzati intézményeknél.

A baloldali városvezetés által Budapesten végrehajtott drasztikus parkolási díjemelést a miniszter így kommentálta:

„A főváros előidézett egy közlekedési káoszt, amit most drasztikus áremeléssel próbál megoldani.”

A mátrai erőművet is újraindítja a kormány

Erről a tegnapi kormányülésen is tárgyaltak. Egy olyan zöldberuházás indult el, ami szükséges, Gulyás Gergely kifejtette: ha a helyreállítási alap pénzeit megkapjuk, akkor további fejlesztésekre is sor kerülhet az erőműben. Egyszerre kell az erőművet fenntartani és olyan beruházásokat végrehajtani, ami környezetbarátabbá teszi az erőművet.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely egyértelműsítette, hogy a hatósági árazást egyelőre az állami fakitermelőkre fogják kiterjeszteni. Erre azért van szükség, hogy ne szálljon el a tűzifa ára.

A kormány célja egy állami cementgyár építése

A közmédia kérdésére, miszerint cementhiány lépett fel az építőiparban, a miniszter elmondta: a kormány célja egy állami cementgyár építése. Jelenleg a helyszíneket vizsgálják. Megjegyezte, hogy a cementgyártás leállásával egy egész iparág kerülne nehéz helyzetbe.

A miniszter nehéz télre számít.

„Magyarország annyival van kedvezőbb helyzetben a többi európai országnál, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e elegendő áram és gáz, hanem az, hogy mennyibe fog kerülni. Németországban ez a kérdés úgy vetődik fel, hogy lesz-e egyáltalán áram és gáz”

– fogalmazott a miniszter. Az európai gazdasági helyzetet ugyanis a szankciók határozzák meg – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI/Balogh Zoltán