Novák Katalin köztársasági elnök és férje is meghívást kapott a múlt csütörtökön elhunyt II. Erzsébet szeptember 19-ei temetésére

– tudatta a Sándor-palota a Magyar Nemzettel.

A néhai brit királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A királynő koporsóját azóta vasárnap a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába szállították, ahonnan hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák.

A koporsót kedden szállítják repülőgéppel Edinburghból Londonba, a néhai uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a kíséretében.

A búcsúszertartás jövő hétfőn lesz a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázótemplomában.

A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A temetési szertartásra a világ minden tájékáról érkeznek majd állam- és kormányfők, ott lesznek továbbá a korábbi brit miniszterelnökök és a királyi család tagjai is.

Nyitó képünkön II. Erzsébet. Forrás. MTI

Forrás: magyrnemzet.hu