A Karácsony Gergely vezette ellenzék által a fővárosi szavazók részére felvázolt politikai program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, még annak ellenére sem, hogy a fővárosi közgyűlésben az ellenzék többségben volt – mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Fidesz újabb győzelme után, amelyet Fazekas Csilla szerzett az I. kerületben.

A legutolsó helyi önkormányzati választáson – 2019. október 13. napján – a fővárosi szavazók 50,86 százalékkal (Tarlós István 44,1 százaléka ellenében) bizalmat szavaztak egyrészt Karácsony Gergelynek, mint főpolgármesternek, másrészt a főváros 22 kerületében csupán hét helyen nyerte meg a választásokat a polgári jobboldal, amelynek következtében a fővárosi közgyűlésben ellenzéki többség (ellenzék 18, FIDESZ–KDNP 13, Független 2) alakult ki – mondta Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A 2022 áprilisi országgyűlési választások óta ez a hetedik ellenzéki vereség a fővárosban történő időközi választásokon, egy újpesti, ellenzéki győzelem ellenében – hívta fel a figyelmet.

A fentiek alapján megközelíthető a kérdés onnan is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és a vele egy szólamot fújó ellenzéki képviselők részére 2019-ben szavazott bizalom jelentősen csökkenni látszik – folytatta ifjabb Lomnici Zoltán. Kiemelte, a Karácsony Gergely vezette ellenzék által a budapestiek számára felvázolt politikai program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, még annak ellenére sem, hogy a fővárosi közgyűlésben az ellenzék többségben volt. Kiemelte, hogy Budapest működését a kormány igyekezett támogatni, de a főváros vezetése által a választópolgárok életében jelentős javulást eredményező intézkedések nem történtek, a fővárosi vezetés zöldprogramja visszafelé sült el az azóta állandósult közlekedési dugók miatt. Hozzátette, ezeket a fővárosi vezetés adók keretében kívánná (dugódíj) vagy kívánja szabályozni (parkolási övezetek kialakítása).

Hangsúlyozta, a 2019-es helyi önkormányzati választás és a 2022-es országgyűlési választás óta a polgári jobboldal, a fővárosi ellenzéki vezetés az azóta felmerülő – covid és energiahiány okozta – válságok ellenére hiteles és eredményes alternatívát tudott nyújtani a magyar választópolgárok részére, amelyet leginkább a 2022-es országgyűlési választási eredmény, valamint a fentiekben idézett időközi választások eredményei támasztanak alá. Az egyértelműség kedvéért szükséges leszögezni, hogy ha a polgári jobboldal nem tudna hiteles és eredményes alternatívát tenni a problémák asztalára, úgy nem a fenti eredmények, hanem azok ellenkezője következne be – jegyezte meg.

A fentiekből az a következtetés is levonható, hogy egyrészt a fővárosban az ellenzéki vezetés fogyni látszik, másrészt a fővárosi választópolgárok életében javulást eredményező intézkedések, vagyis az ellenzékbe vetett szavazói bizalom növekedésének hiányában további ellenzéki vereségek valószínűsíthetőek – mondta az alkotmányjogász.

Forrás: Magyar Hírlap