Rendkívüli kormányinfón tájékoztatta a közvéleményt Gulyás Gergely a miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar kormány szombati ülésén hozott döntésekről.

A Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a háború és az arra adott szankciók brutális energiaár emelkedéshez vezettek. Annak érdekében, hogy ezektől a káros következményektől megóvjuk az embereket, a kormány korábban is hozott döntéseket. A benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabbítjuk – jelentette be Gulyás. A kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítjuk – tette hozzá.

Véleménye szerint a háború és az elhibázott uniós szankciós politika az oka az energiaárak hatalmas növekedésének és az elszabadult inflációnak. Ha a háború véget ér és a szankciók megszűnnek, rohamosan csökkenni fognak az árak. Gulyás arról is beszélt, hogy talán többen férnek bele a meghatározott átlagfogyasztásba, mint amennyit a kormány korábban számolt. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyanok legyenek a magyar költségvetés adottságai, hogy a mostani árstopok és rezsitámogatási rendszer életben maradjon.

Nagy Márton miniszter ismertette azt a programot, amellyel a nagy energiaigényű kkv-kat segíti a kormány. Az energiaintenzív vállalkozások azok, akiknek a nettó árbevételének 3 százaléka az energiára ment. A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. Az egyik elem a működési költségek és a beruházási költségek támogatása – tette hozzá. A működési költségek esetében a tavalyi évhez képest az árnövekedés 50 százalékát fizetik ki októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében az önerő támogatásában segítik a kkv-ket 15 százalékig – mondta a miniszter. A kkv-k esetében a cél az, hogy 90 százalék alá ne csökkenjen a foglalkoztatottsági szám.

A kormány a lehetőségekhez mérten segítené a gyárak működését is. Itt még csak beruházási támogatás van az energiahatkonyság segítésében – tette hozzá. Néhány szektorban az energiaárak elszabadulása miatt munkaerő-csökkentés jöhet, és ezért elindul egy új munkahelyvédelmi-akcióterv, melynek részleteit a jövő héten tárgyalja meg a kormány.

Gulyás Gergely tájékoztatott az uniós tárgyalások állásáról is. Azt mondta, a kondicionalitási területen nyitott kérdés nem maradt. A vállalásokat a kormány jóváhagyta, és benyújtja a javaslatokat a parlamentnek. Egyben kérte, hogy a megállapodás mielőbbi megszületése érdekében az országgyűlés részesítse előnyben ezeknek a javaslatoknak az elfogadását.

Forrás: Kormányinfó

(Címkép: képernyőkép)