Benyovszky Móricra méltán lehetünk büszkék mi, magyarok, Magyarország nemzetiségei, és büszkék lehetnek rá a lengyelek is – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 18. századi magyar világutazóról elnevezett köztér avatásán pénteken Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy Benyovszky Móric volt az egyik leghíresebb magyar utazó, aki négy kontinenst érintett és több ország történelmébe is beírta nevét.

Az államtitkár szerint a 21. századi rohanó és identitásvesztett világban elengedhetetlen, hogy a múlt alaposabb megismerésével erősítsük történelmi emlékezetünket. Ennek szerves részét képezi Benyovszky és nem mindennapi életútja – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy sikerrel bemutatott Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalt néhány nap múlva az újvidéki magyar színház művészeinek köszönhetően a határon túl is megismerheti a közönség.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nemzeti évfordulók bizottsága 2011-ben a kiemelt nemzeti évfordulók sorába vette Benyovszky Móric születésének és halálának kerek évfordulóit, ennek szellemében szervezték tavaly a Benyovszky jubileumi emlékévet.

Az eseményeknek köszönhetően széles körben válhatott újra ismertté Benyovszky élete és kalandos története, tavaly decemberben avatták fel Benyovszky Móric portrészobrát a mostantól a nevét viselő köztér területén – tette hozzá.

Forrás: kozterkep.hu

Forrás: kozterkep.hu

Katarzyna Ratajzcak-Sowa, Lengyelország magyarországi nagykövethelyettese azt mondta, a köztéravatással a magyar és lengyel nemesre, a kamcsatkai száműzöttre, a szökevényre és utazóra, Madagaszkár királyára és a széleskörben olvasott emlékiratok szerzőjére emlékezünk. Azt mondta, a pénteki naptól Budapest ismét gazdagodik egy lengyel vonatkozású térrel, ami reményei szerint hozzájárul a fiatalok történelmi eligazodásához.

Csáki Imre alezredes, címertörténész szerint Benyovszky Móric példakép katonai és polgári értelemben is a jövő generáció számára. Hozzátette, a Benyovszky tér köztudatba ágyazása egyúttal a közösségi tájékoztatást is szolgálja.

“Magánlevelezéséből ízig-vérig katonás, őseit, származását és becsületét nagyra tartó, büszke főtiszt, tábornok jelleme rajzolódik ki, aki méltó példaképül szolgálhat a mai nemzedéknek nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében is”– hangoztatta.

Az újonnan felavatott Benyovszky Móric tér az Orczy út és Diószeghy Sámuel utca által határolt területen található, ahol tavaly decemberben állították fel a magyar világutazó, hajós és katona szobrát, aki Madagaszkár királyaként élete végéig küzdött a gyarmatosítás ellen.

A király sírja ma is a szigeten található.

Forrás és teljes cikk: Felvidek.ma

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán