A hagyományokat követve a párkányi Hídünnep keretében rendezték meg szombaton délben immár huszadik alkalommal a Mária Valéria Hídfutást és Gyaloglást. A Hídünnepet 2002-ben rendezték meg először hagyományteremtő szándékkal. A rendezvény célja, hogy megemlékezzenek a Dunán átívelő, két várost és egyúttal két országot összekötő felújított Mária Valéria híd 2001-es átadásáról. Az elkészült hidat 2001. október 11-én adta át Orbán Viktor magyar és Mikuláš Dzurinda szlovák miniszterelnök valamint Günter Verheugen, akkori EU-bővítési biztos.

A szeptember 24-ei a tömegsportrendezvénynek több ezer résztvevője volt. A kissé újragondolt sporteseményre először lehetett gyaloglás kategóriában is nevezni.

A jelentkezőknek az esztergomi bazilika tövéből indulva négy kilométeres távot kellett teljesíteniük, Esztergom történelmi belvárosának macskaköves, zegzugos utcáin keresztül a Mária Valéria hídon át Párkány belvárosát érintve a Vadas fürdőben volt a végállomás.

Forrás: felvidek.ma/Pásztor Péter

Forrás: felvidek.ma/Pásztor Péter

A gyaloglás kategóriában kisgyermekes családok, ifjak, idősebbek mellett a skandináv gyaloglás szerelmesei is megmérettettek.

Sokan babakocsival, a gyerkőcök lábbal hajtható játékjárművekkel, avagy házi kedvenceikkel együtt tették meg a távot.

Családok, nagyszülők az unokákkal, baráti társaságok, munkahelyi kollégák, iskolatársak mind közösen ünnepelték a két várost összekötő hidat.

A futók szintúgy a gyalogosok útvonalát követve haladtak félórás eltéréssel. Mindkét kategóriába több ezren jelentkeztek. A két város és a környék mellett távolabbi településekről is érkeztek futók Esztergomba.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a párányi Vadas fürdőben került sor. Életkor szerinti kategóriákban díjazták az első három legjobb eredményt elért versenyzőt. A Mária Valéria Hídfutás és Gyaloglás főszervezője az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület volt.

Párkányban a tömegsportrendezvény mellett a sétálóutcán különféle színes programokkal várta az érdeklődőket a Hídünnep. Kézműves vásár mellett folklórfesztivál és koncertek valósultak meg a nap folyamán.

A Mária Valéria hidat 1895. szeptember 28-án adták át rendeltetésének. Az ötnyílású folyami átjáró az első világháborút szerencsésen átvészelte. A második világháború vége felé, 1944 karácsonyán a visszavonuló német hadsereg a középső három hídelemet megsemmisítette.

Az újjáépített hidat 2001. október 11-én adták át.

Forrás: Felvidek.ma

Kiemelt kép: MTI