Ha az elhibázott brüsszeli szankciós politikáról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az olajra és az olajtermékekre kivetett korlátozások mellett

emelte ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a nemzeti konzultáció kapcsán készített videójában. Kovács Zoltán kifejtette: hosszú ideig a háború kitörése után arról volt szó, hogy hogy az energiát illetően nem akarnak bevezetni szankciókat. Majd júniusban hirtelen minden megváltozott, és Brüsszel kierőltetett egy döntést az orosz kőolaj illetve olajszármazékok tiltásáról.

Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy az energiaárakra kivetett bármilyen szankció mind a magyar, mind az európai gazdaság esetében egy arra ledobott atombombával lenne egyenértékű – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy Magyarország esetében, amelynek nincsenek tengeri kikötői, és csak vezetéken érkezhet ide gáz és kőolaj is, nyilvánvaló, hogy egy ilyen átállás csak hosszú évek és sok száz milliárd forint befektetése után lenne megvalósítható.

– Ezért, hosszú küzdelem és kemény harcok után, a miniszterelnöknek sikerül mentességet elérnie az orosz kőolajra kivetett szankciókat illetően – fejtette ki Kovács Zoltán, majd hozzátette: mára már látjuk, hogy ezek a szankciók Európának sokkal jobban fájnak, mint Oroszországnak, hiszen utóbbinak bevételei még nőttek is, miközben Európában elszabadult az infláció.

Irányváltásra van szükség az európai politikában! Ha kellően sokan állunk ki emellett, és elmondjuk a véleményünket, sikerülni fog megváltoztatni ezeket a döntéseket – emelte ki Kovács Zoltán.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MTI