Előbb megismerkedünk két történettel, majd miután megismertük őket, elküldünk mindenkit melegebb éghajlatra!

Az első történet helyszíne az ausztráliai Melbourne városában található Victoria Nemzeti Galéria. Itt az Extinction Rebellion nevezetű terror – bocsánat, akarom mondani – radikális környezetvédő szervezet két aktivistája.

Pablo Picasso Mészárlás Koreában című festmény üvegburkolatához ragasztotta magát, és kitett egy „Klímakáosz = háború és éhínség” feliratú transzparenst. A rendőrség letartóztatta a két elkövetőt. Az Extinction Rebellion szerint az incidens során nem sérült meg a műtárgy.

A második történetünk helyszíne London, azon belül pedig Nemzeti Galéria. Itt két megvadult aktivista paradicsomlevest öntött Vincent Van Gogh Napraforgók című világhírű alkotására.  A festmény becsült értéke 72,5 millió font (több, mint 36 milliárd forint). A két aktivistát a Scotland Yard őrizetbe vette szándékos károkozás miatt, a galéria tájékoztatása szerint a festményt az üveg védte meg.

A helyszínen készült videófelvétel tanúsága szerint egyikük azt kiabálta, hogy

„Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”.

Most jön az melegebb éghajlatra küldés része a cikknek! Mi a frász köze van a Picassónak és Van Gogh-nak vagy úgy általában véve a művészetnek az éghajlathoz? Most jobb lett? A globális felmelegedés ettől visszavonul?

Azt mondja a klímakretén: „Mi ér többet? A művészet vagy az élet?” Sajnos azzal nincs tisztában, hogy az élet művészet nélkül nem túl sokat ér, ráadásul az egyetemes kultúra megpocsékolása, tönkretétele, eltörlése vagy betiltása nem járul hozzá a bolygó megmentéséhez.

Ha tényleg tenni akar valamit, akkor kötözze magát egy LNG-t szállító hajóhoz. Vagy ragassza magát valami kínai környezetszennyező gyár kapujához. Esetleg a Coca-Cola székházát is összefirkálhatná nagy szavakkal, hogy többet ne legyen műanyag flakonban a cucc.

Mielőtt a Louvre-ba is beszabadultok nem kellene esetleg szénerőmű-reneszánsszal valamit kezdeni?

Nem tudom. Kérdezem. – írja a 888.hu vélemánycikkében

 

Forrás: 888.hu

Kiemelt kép: AFP