A Századvég Alapítvány tanácsadója szerint hosszú története van Szerbiában a „szuverenitássértésnek”, Soros György már 1990-ben televíziót, rádiót vásárolt, valamint bírói, ügyészi szövetségekben mutatták ki az általa pénzelt szervezetek jelenlétét.

A kutató úgy látja, hogy az egész Balkánon, valamint a közép-kelet-európai régióban évtizedek óta folyik egy dialektikus küzdelem. Kitért a lengyelországi választások után a lengyel köztelevízióban lezajlott „tisztogatásokra” is. Úgy fogalmazott, hogy „a lengyeleknél is ki lett építve a hátország”, alapvetően az NGO-szervezetek által.

Szólt arról is, hogy az Egyesült Államokban a következő elnökválasztás során a Nyílt Társadalom Alapítványok rendszere Alex Soros vezetésével „pénzt fog tolni” a demokratáknak.

„A hálózat jelen van és működik, az állam akkor végzi jól a dolgát, ha kivédi ezeket a támadásokat”

– hangsúlyozta.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint Európában éles határvonal húzódik a pártok hozzáállását illetően, aszerint, hogy szuverenista vagy globalista, „leszűkítve brüsszelista” érdekeket képviselnek. Mint mondta, nem a bal- és jobboldali logika mentén szerveződnek a szuverenisták, szocialista pártok is képviselhetnek szuverenista törekvéseket.

Közölte, hogy a szuverenitás nem pusztán ideológiai, filozófiai kérdés és

„nem múltbeli fogalom, hanem jövőbeli termék”.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarországon az a patrióta gazdaságpolitika, amely 2010-ben elindult, szemben áll a globalista érdekekkel. A szuverén gazdaságpolitika ellen mindent megtesznek azok, akik nem szeretik ezt a típusú, általuk bezárkózásnak mondott folyamatot – jegyezte meg.

Az kerekedik felül győztesként, aki vonzó alternatívát tud felmutatni a társadalom számára. Például meg tudja győzni az embereket arról, hogy jobb, ha magyar és nem külföldi kézben van a hazai energetikai szektor – tette hozzá.

MTI

Kiemelt kép: hirado.hu