Schiffer András a Mandinernek kijelentette, hogy „az Antony Blinkenek és Sanna Marinok legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, s ezért nekik is felelniük kell majd. Az első néhány szankciós csomagra persze szükség volt.” Emiatt az idézet miatt többen kritizálták, s nekik válaszolt a Hetek podcastjában.

A volt politikus a podcastban kifejtette az amerikai nagykövetség által készített videóval kapcsolatban, hogy „nem vagyok egy gyakorlott diplomáciai szakértő, de szerény meglátásom szerint eléggé példa nélküli a nemzetközi kapcsolatokban, hogy egy nagykövetség ilyen kis videókat készít a fogadó ország nyilatkozatairól.

Ez régi nyelven szólva azért eléggé súrolja a másik állam belügyeibe való beavatkozást,

és egész egyszerűen maga a gesztus az, ami rendkívül szokatlan, hogy egy nagykövetség gyakorlatilag a fogadó ország belpolitikai vitáinak a részesévé válik”.

A Mandinernek adott kijelentésével kapcsolatban így pontosított a volt LMP-s politikus: „Egy olyan nyilatkozat, ami arról szól, hogy Oroszország először hagyja el Ukrajnát, amit persze erkölcsileg én is helyeslek, mint követelést. De hogy önmagában ez legyen a feltétele annak, hogy tárgyalások megkezdődjenek, ez azt jelenti, hogy az illető, ha burkoltan is, de az eszkalációt támogatja.” Kifejtette, hogy Amerika szerinte még mindig a nyertese a háborúnak:

„Annyiban korrigálni vagyok kénytelen a mondandómat, hogy nyilvánvaló, hogy

itt régen nem elsősorban államokról, demokratikus felhatalmazással rendelkező gépezetekről kell beszélnünk, hanem cégcsoportokról, vállalatbirodalmakról.

Nyilván úgy helyesebb, hogyha azt mondjuk, hogy az alapvetően amerikai gyökerű energiaóriások, agrobizniszben utazó cégek, illetve a hadiipar nyertese lesz ennek a konfliktusnak, és már most valószínű nyertese.”

Forrás: Mandiner

Kiemelt kép: Infostart/Kovács Tamás